Nakon napornog dana žurite kući, gladni ste i spremni da pojedete prvo što nađete u kuhinji. Uzimate nešto iz frižidera, a potom prelazite na grickalice kako biste se zasitili do večere.

Ako vam je ova situacija poznata, onda bi trebalo da stanete i malo razmislite. Jer, kada jedete u hodu, možete pojesti mnogo više nego kada jedete za stolom, zato što ne obraćate pažnju na to koliko ste hrane uneli u svoj organizam sve dok se ne zasitite. A to može da potraje! Jedenje ispred televizora takođe nije preporučljivo, jer se tako unosi mnogo više hrane nego obično.

Stoga, kada se sledeći put zapitate zašto ste se ugojili, obratite pažnju na navike u ishrani na koje vam sada skrećemo pažnju.

Ne pijete dovoljno vode

Osim što pomaže u hidrataciji organizma, studije su pokazale da konzumiranje vode može pomoći i u gubljenju kilograma. Jedna čaša vode pre jela pomoći će vam da pojedete manje, dok će konzumiranje namirnica sa mnogo vode (voće i povrće) pomoći da se brže zasitite. Osim toga, konzumiranje hladne vode može ubrzati vaš metabolizam i odvratiti vas od slatkih pića, kao što su sokovi.

navike u ishrani zbog kojih se gojimo ne pijete dovoljno vode Navike u ishrani zbog kojih se gojimo

Jedete previše zdrave hrane

Orasi, avokado, pšenična pasta, maslinovo ulje i crna čokolada su prirodne i zdrave namirnice, ali to ne znači da nemaju u sebi kalorije. Zato, obratite pažnju na to u kojoj ih količini unosite. Na primer, avokado je bogat hranljivim sastojcima, ali jedan komad voća sadrži 200 kalorija.

navike u ishrani zbog kojih se gojimo jedete previse zdrave hrane Navike u ishrani zbog kojih se gojimo

Comments