Radili ste sve što ste umeli i mogli da organizujete savršeno venčanje i da pritom sačuvate energiju i prisebnost, ali koliko ste u tome uspeli (što se tiče ovog drugog dela), videćete tek kad cela gužva prođe. Kad naboj popusti, vi ćete odahnuti i opustiti se. Ali zajedno sa opuštanjem, stres sa kojim ste se dobro nosili dok ste funkcionisali pod pritiskom (i adrenalinom), dolazi da naplati potraživanja. Emotivno, mentalno i fizički iscrpljujuć veliki događaj, može vas ostaviti sa osećanjem da ste se izduvali i splasnuli kao balon i da više nemate snage ni za šta. A u tom stanju pada imunitet i lako možete da podlegnete nekom glupom virusu, koji može da vam pokvari svadbeno putovanje. Možete zavšiti sa gadnim “nazebom” ili stomačnim gripom, pitajući se zašto vam se sad to desilo, da vam pokvari odmor, koji ste zaslužili.

To se dešava češće nego što mislite, gotovo da je uobičajen scenario, ali o tome niko ne razmišlja, jer je u fokusu priprema za venčanje i sve što se tiče događanja tokom najvažnijeg dana – a kako ćete se osećati posle, nikako nije među bitnim pitanjima, kojima biste se bavili pre.

Da biste izbegli da se posle venčanja osećate pregaženo i da još i navučete neki virus i medeni mesec provedete u krevetu, ali ne zbog vođenja ljubavi, nego zbog temperature, praktikujte nekoliko jednostavnih stvari.

Pijte puno vode

Da, zvuči dosadno i ni po čemu se ne razlikuje od svih ostalih spiskova saveta za zdrav život – zato što je hidratacija osnova dobrog zdravlja. Naročito vodite računa da uzimate dovoljno tečnosti ako ste otputovali na medeni mesec, a gde god da se nalazite, najbezbednije je da pijete isključivo flaširanu vodu. Započnite dan punom čašom vode – i nastavite. Popijte svakog sata malo vode, tako se nećete nalivati, a bićete sigurni da nećete dehidrirati.

Pozabavite se kontrolom stresa

Potrebno vam je da otpustite pritisak, ali tako da u vama ostane dovoljno energije. Treba da prebacite brzinu u niži stepen prenosa, da oduzmete gas i “vozite” lagano, a ne da sasvim stanete. Znate onaj osećaj, da ćete pasti i nećete moći da ustanete, ako se zaustavite? To je tačan opis posledica stresa, zato nemojte stati, samo usporite. Opuštajte se uz muziku i ples, šetajte, plivajte, meditirajte, izađite u prirodu i provedite neko vreme samo dišući i posmatrajući nebo i drveće. Idite sa partnerom u romantične šetnje i gledajte zalazak sunca.

Držite se uravnotežene ishrane

Ako ste pre venčanja bili na nekom posebnom režimu ishrane, ili ste barem uspeli da smanjite unos ugljenih hidrata i izbacite neke nezdrave navike, nastavite u tom smeru. Ako se odjednom vratite grickalicama i ostalim prehrambenim “porocima”, to će biti šok za organizam, koji se taman privikao na novi način ishrane i dodatak posledicama stresa – povećaće vam šanse za pad imuniteta i razboljevanje.

Comments