Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Prezime

Mlada ne treba da ispisuje svoje novo prezime pre venčanja – ukoliko je rešila da uzme prezime svog muža, prvi put će ga napisati, potpisujući se u matičnu knjigu venčanih. Možda bi ovaj običaj baš trebalo da bude suprotan – bilo bi manje grešaka u toj knjizi, jer mnogo žena počne po navici da piše svoje dotadašnje prezime.

Darivanje mladoženje

Nakon venčanja, kada počne svadbeni ručak i gosti i mladenci se smeste za stolove, mladoženja ne jede dok mu tast i tašta u tanjir ne stave novac, ili mu ne poklone nešto od zlata.

Darivanje mlade

Budućoj mladi svekar i svekrva treba da poklone zlatnu oglicu i narukvicu za veridbu i da joj uruče dar, kada joj verenik daje prsten. Ako se veridba proslavlja, svaki gost treba da spremi poklon za buduću mladu (nakit, veš, novac), a kada se proslava završi, ona deli poklone porodici budućeg muža (posteljina, košulje, platna…).

Crvena haljina

U nekim delovima Srbije, običaj je da se mlada posle ponoći presvuče i da obuče crvenu haljinu umesto venčanice. Crvena haljina simbolizuje odanu bračnu ljubav, vernost i strast.

Bez bisera

Biseri su simbol suza i mlada ne bi trebalo da nosi bisere ni kao nakit, ni kao pojedinačna zrna, ušivena u čipku njene haljine, ako ne želi da ima razloga da mnogo plače u braku.

Ispraćaj kuma

Ovaj je običaj nastao verovatno iz želje da se svi slatko smeju i šale i da zapamte venčanje po tome kako se kum držao i kako se snašao – kad on reši da krene kući, ne sme da hoda po zemlji, nego mu se postavljaju dve stolice i pomeraju se jedna ispred druge, a kum gazi po njima, bez ičije pomoći. Svaka čast kumu koji ostane trezan do kraja veselja i koji može bez rizika da se prošeta po stolicama.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice