Neke stvari jednostavno ne možete predvideti mesecima unapred – datum je zakazan, mašinerija je pokrenuta, znate šta hoćete, raspodelili ste dužnosti ili angažovali organizatora, odabrali venčanicu i frizuru… Imate posla preko glave i koliko ste radosni, toliko ste i pod stresom i ne treba vam dodatno nerviranje. Ali.

Kiša – iz vedra neba

Kada ste pre tri meseca zakazivali venčanje, prognoza nije mogla da bude precizna, tako da je kiša uvek rizik. Ali, nekoliko dana pre venčanja, ipak je tačna i ako predviđa kišu, preduzmite odgovarajuće mere predostrožnosti. Vi ne možete svakom gostu pojedinačno poručiti da ponese kišobran, ali možete nabaviti jeftine kišobrane, kao poklone gostima. Ako je zabava na otvorenom, možete čak i u poslednjim trenucima nabaviti neki od onih velikih platnetnih paviljona, a može da posluži i nekoliko baštenskih suncobrana, onakvih kao što se koriste u baštama kafića. I setite se da tmurno nebo i kiša daju divnu atmosferu na fotografijama!

venčanje 1 e1582275778945 Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Prekoračili ste budžet

Ne možete predvideti svaki trošak i napraviti tačan predračun – niste računali da su potrebne prepravke na venčanici, ili još jedna proba kod frizera, ili vam je potrebno duplo više cvetnih aranžmana, nego što ste predvideli. Ali, nemojte potonuti u tim “sitnicama”. Razgovarajte sa svima čije usluge koristite, odnosno, pregovarajte. U svakom obliku trgovine, daje se popust za naručivanje veće količine proizvoda, pa tako sigurno možete postići da vam račun ne bude dupliran, nego u granicama prihvatljivog. Takođe, možete izmeniti stavke za koje se ispostavi da prave nepotreban trošak – skuplju vrstu cveća možete zameniti jeftinijom, možete pojednostaviti jelovnik, a skupu dekoraciju zameniti maštovitom.

Prekoračili ste broj gostiju sa svoje liste

Najbolje je da u samom startu računate bar petoro, šestoro gostiju više nego što ste planirali, iako ne možete da se setite ko su ti gosti. Oni se često pojavljuju u poslednjem trenutku. Rođaka iz Australije, koje se ne sećate, jer je otišla još dok ste bili mali (ali vaša majka je veoma voli) iznenada dolazi sa celom porodicom i kad su već tu, nemoguće je ne pozvati ih na venčanje – to je prilika da se najzad ponovo sretnete u radosti i veselju. Nemojte se mrštiti ako niste planirali prekoračenje – dovoljno je da javite šefu restorana sa kojim ste ste dogovarali, koliko ćete više gostiju imati – on ima iskustva sa dodavanjem stolova, stolica i obroka u poslednjem trenutku, ako vi nemate.

Comments