Kad kreneš sa pripremama za venčanje, upadaš u rolerkoster događaja i osećanja za koji nisi spremna – malo ti se vrišti, malo žmuriš, malo se plašiš, malo gore, malo dole… Evo šta te otprilike čeka, pa pokušaj da se mentalno pripremiš za vožnju.

Sve je na tebi

I kad podeliš zaduženja, ipak se svi obraćaju tebi, jer ti si ta čije se ideje realizuju i imaš prvu i poslednju reč u svemu. Ponekad ćeš se osećati ushićeno zbog toga što si glavna i odgovorna, a ponekad ćeš ludeti od osujećenosti, jer te smara zilion sitnica i gluposti i čini ti se da će ti glava pući. Stalno se plašiš da ćeš nešto bitno zaboraviti i stalno preslišavaš sebe i sve oko sebe – i svima počinješ da ideš na živce. A ako se naljutiš, pa kažeš kako je sve na tebi, svi će se uvrediti – pa zar ti ne pomažu i rade sve što treba i što mogu?

Sve košta silne pare

Svaka sitnica i svaki detalj organizacije košta silne novce. Koliko god se trudila da svedeš troškove na razumnu meru, moraš da potrošiš na cveće, hranu, piće, venčanicu, pozivnice, fotografe, muziku, frizera, šminku… Zato danas više niko mladencima ne kupuje poklone, svi donose koverte.

Nerviraćeš se oko svog izgleda

Kad počneš da tražiš haljinu, možda ustanoviš da u belom izgledaš bledo, a da ti zubi deluju žuto, da kroj koji si zamislila, uopšte ne odgovara tvojoj figuri i da je potraga za idealnom haljinom pravo mučenje. Čak i ako se venčanica šije po tvojoj meri, susrešćeš se sa brojnim sitnim problemima (korset ne drži dovoljno čvrsto, nabori te čine debelom, čipka te steže…). Ako imaš dovoljno vremena, završi sa dijetom i fizičkim pripremama pre nego što naručiš venčanicu, jer za par meseci možda izgubiš neke ključne kilograme, a nabaciš mišiće, pa prvobitne mere više neće odgovarati.

Doživećeš neočekivana razočaranja

Biće pakosnih komentara i sabotaža, tamo gde ih nisi očekivala, ili nedostatka svakog interesovanja za tvoje napore i probleme – one koje si verovala da poznaješ, otkrićeš u novom svetlu. Mnoge neprijatne interakcije dešavaće se jednostavno zato što drugima smeta što smatraš da tvoje venčanje treba da bude u centru pažnje i što ih zamaraš. Odlična prilika da se suočiš sa svojim nerealnim očekivanjima.

Biće prijatnih iznenađenja

Dok će te neki najbliži razočarati, neki drugi će te prijatno iznenaditi svojom brigom, spontanim uključivanjem, praktičnim savetima, razumevanjem i sagledavanjem najboljih rešenja tamo gde si se zapetljala, a oni od kojih si očekivala pomoć i podršku te izbegavaju.

Bićeš veoma osetljiva i sklona da zaplačeš

Dešavaće ti se da ne možeš da zadržiš suze – suviše napetosti i stresa oko hiljadu stvari, u trenucima kada je neko dobar prema tebi, ili kad se osećaš bespomoćno, zahteva emotivno kanalisanje. Ne stidi se zbog toga, čitav taj period oko venčanja je veoma naporan i emotivan.

Comments