Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Crven konac

Nakon oblačenja venčanice, nevesti se vezuje oko struka tanak crveni konac. Kada se čuje trubljenje automobila koji dolazi po nju, njene prijateljice brzo kidaju taj konac – na ovaj način prizvale su zaštitne sile koje će joj omogućiti da se lako porodi, kad dođe vreme.

Stari svat

Stari svat je ujak ili najstariji neoženjeni član iz mladoženjine familije, i on je pored kumova svedok na crkvenom venčanju. Negde se stari svat bira reda radi, a negde predstavlja ceremonijal-majstora i domaćina svatovima.

Mladoženja ne treba videti mladu

Na dan venčanja, mladoženja ne treba da vidi mladu. Ovaj običaj je lukavo smišljen u prošla vremena, kada su se brakovi ugovarali bez ikakvog uticaja budućih supružnika i kada se događalo da se oni uopšte nikada i nisu videli. Da se ne bi desilo da mladoženja prvi put vidi svoju nevestu na dan venčanja – i da mu se ona ne dopadne, smišljeno je da viđenje pre venčanja donosi nesreću.

Mladenačka torta

Ova tradicija potiče iz stare Grčke, kada su mladenci sekli kolač od meda i susama, da bi im zajednički život bio sladak i polodan – modifikovan običaj uveo je pravljanje torte za mladence, čije je iznošenje i sečenje na mnogim venčanjima najveća atrakcija.

Verenički prsten ne sme niko drugi da stavi na prst

Narodno je verovanje verenički prsten ne treba nikome davati da nosi ili da ga proba, jer će verenike snaći jad, beda i siromaštvo. Nije poznato na čemu se temelji ovo verovanje, ali za svaki slučaj – ne dopuštajte nikome da ga pipne i ljubomorno ga čuvajte. Svi mogu da vide vaš prsten na fotografijama na Instagramu.

Bacanje pogače

Posle darivanja, neposredno pre glavnog jela, stari svat izlazi ispred kuće i leđima okrenut svatovima, uglavnom neoženjenim muškarcima, baca pogaču koju je svekrva umesila za tu priliku. Prema verovanju, ko uhvati pogaču uskoro će da se ženi, a običaj je da svi svatovi dobiju bar jedan zalogaj te pogače.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice