Izvorno narodni, zapadnjački, prihvaćeni sa ove ili one strane, običaji su se izmešali, a mladenci mogu da praktikuju one koji im se sviđaju, jer su interesantni i zabavni, ili su bliski njihovoj porodičnoj tradiciji, ili su različiti od svega za šta su čuli – a mogu da izmisle i sopstvene rituale. Cilj svih čudnih i zabavnih običaja jeste sreća, prosperitet, plodnost, teranje zlih duhova i baksuza – sve za dobrobit supružnika i braka.

Gađanje jabuke

Kada mladoženja ide po mladu, tast postavlja jabuku na najviše drvo u dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu dok puškom ne pogodi jabuku. On time pokazuje da je sposoban muškarac, koji je spreman da bude glava porodice i može da joj ponudi zaštitu koju je imala u svom domu, kod oca.

Mlada treba da se rasplače

Za organizaciju venčanja treba mnogo truda i vremena, a to znači napor, stres, nervoza i – suze. Tog dana će mladenci biti u centru pažnje, svi će pratiti svaki njihov potez i to je dodatno opterećenje, taj napor da odigraju svoje uloge kako valja. Vrlo je verovatno da su mlade toliko često pucale pod pritiskom i oslobađale se stresa plakanjem, da su dovitljivi umovi smislili da je to dobro (dobro je što kanališe stres, svakako) i da zapravo, da bi brak bio srećan i uspešan, mlada treba da se rasplače.

Podizanje nakončeta

Nakonče je najmlađe dete u mladoženjihoj porodici, koje mlada pre ulaska u kuću treba uzme u naručje i podigne iznad glave, i okrene se tri puta u krug, da bi imala mnogo lepe i zdrave dece.

Krađa podvezice

Nekada je u zapadnim zemljama postojao običaj da se kum podvuče pod sto i ukrade mladi podvezicu sa noge. Drugi običaj kaže da mladoženja treba da joj skine podvezicu i da je baci neoženjenim momcima – onaj ko je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojke koja je uhvatila bidermajer.

Kumovi, pre svih

Bez kumova, odnosno, svedoka na venčanju, ne može da se obavi ni građansko ni crkveno venčanje. Po jedan svedok (kum) dolazi i sa mladine i sa mladoženjine strane. Kum nije dugme, definitivno, ali je isto tako neophodan, da bi sve leglo na svoje mesto.

Odvojeno fotografisanje je baksuz

Ako se mladenci odvojeno fotografišu, razvešće se – kaže mit. Mladenci treba zajedno da se fotografišu sa svakim ko želi da ima sliku sa njima. Ali u savremeno doba selfija, kao i angažovanja fotografa da pre venčanja napravi foto sešn sa mladencima, ili posebno ovekoveči raskoš njene venčanice iz hiljadu uglova, u potpunosti obesmišljava ovo verovanje.

Comments