Najvažniji rituali koji se tiču venčanja

Mobilni telefon ukazuje na to da li vam je brak skladan

Malo venčanje – veći manevarski prostor

Iz riznice bračnog iskustva: Saveti slobodnima

Dekoracija i opremanje sale za venčanje – po Feng Šui principima

Pripreme za venčanje: Kako da držiš dijetu

Šta je to predbračni ugovor i zašto ti je možda potreban

Mladin neseser: Sve što će ti možda trebati

Pravila stajlinga za mlade koja slobodno smeš da prekršiš

Nesvakidašnje ideje za bidermajer

Kumstvo

Ako se držite porodičnih običaja, kumove ćete “naslediti” – porodično kumstvo se neguje i održava generacijama. Ali ako nemate staro porodično kumstvo, ili su oni koji treba zajedno sa vama da naslede to kumstvo suviše daleko i sa njima i ne održavate kontakt, tada treba da izaberete kumove. To su obično najbolji prijatelj i najbolja prijateljica budućih supružnika. Prema starim običajima, dužnost kume i kuma je da nabave i čuvaju burme, kao i belo platno i sveće koji su potrebni za ceremoniju crkvenog venčanja. Kumovi su dužni i da mladencima daruju vredniji i skuplji poklon, nego ostali svatovi, ali u današnje vreme to nije bitna stavka i mladenci se dogovaraju oko poklona i sa kumovima i sa ostalim gostima.

Kuma ima veliku ulogu – ona je mladina desna ruka i tu je da joj se nađe u svemu, oko cele organizacije venčanja. Od izbora veznčanice, do osmišljavanja i pravljenja dekoracije, a osim toga, kuma je tu i da bude moralna podrška, kad je mlada suviše emotivna i preosetljiva.

Kum pomaže mladoženji da izabere svadbeno odelo i na venčanju vodi računa o vremenu i redosledu ceremonije.

Kumovi su generalno zaduženi za dobro raspoloženje, njihov je zadatak da “podižu” atmosferu i da se staraju da svi budu uključeni i veseli.

Razmena burmi

Ovaj običaj, da mladenci razmenjuju burme, odnosno venčano prstenje, postoji već oko tri hiljade godina, a poreklom je iz starog Egipta, kao simbol večnosti, koji predstavlja krug, odnosno kružni oblik prstena. Takođe, prsten se nosio na domalom prstu zato što je vena koja prolazi tuda, povezana sa srcem i verovalo se da ta energija vernosti i ljubavi koju nosi prsten, na taj način dopire do srca.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice