Instagram trendovi za prolećna venčanja

Uvrnute stvari o kojima nemaš prilike da razgovaraš – dok ne dobiješ decu

Zašto je venčanica bela?

Kokteli koji će oduševiti tvoje goste (RECEPTI)

Ove fotografije učiniće da poveruješ u ljubav

Budi drugačija i nosi “crop top” venčanicu

Kako da uvrstiš picu u jelovnik za svoje venčanje

Pet tipova žena kod planiranja venčanja

Neobjavljene fotografije princeze Dajane sa kraljevskog venčanja

Predbračna obećanja – sebi i njemu

Kumstvo

Ako se držite porodičnih običaja, kumove ćete “naslediti” – porodično kumstvo se neguje i održava generacijama. Ali ako nemate staro porodično kumstvo, ili su oni koji treba zajedno sa vama da naslede to kumstvo suviše daleko i sa njima i ne održavate kontakt, tada treba da izaberete kumove. To su obično najbolji prijatelj i najbolja prijateljica budućih supružnika. Prema starim običajima, dužnost kume i kuma je da nabave i čuvaju burme, kao i belo platno i sveće koji su potrebni za ceremoniju crkvenog venčanja. Kumovi su dužni i da mladencima daruju vredniji i skuplji poklon, nego ostali svatovi, ali u današnje vreme to nije bitna stavka i mladenci se dogovaraju oko poklona i sa kumovima i sa ostalim gostima.

Kuma ima veliku ulogu – ona je mladina desna ruka i tu je da joj se nađe u svemu, oko cele organizacije venčanja. Od izbora veznčanice, do osmišljavanja i pravljenja dekoracije, a osim toga, kuma je tu i da bude moralna podrška, kad je mlada suviše emotivna i preosetljiva.

Kum pomaže mladoženji da izabere svadbeno odelo i na venčanju vodi računa o vremenu i redosledu ceremonije.

Kumovi su generalno zaduženi za dobro raspoloženje, njihov je zadatak da “podižu” atmosferu i da se staraju da svi budu uključeni i veseli.

Razmena burmi

Ovaj običaj, da mladenci razmenjuju burme, odnosno venčano prstenje, postoji već oko tri hiljade godina, a poreklom je iz starog Egipta, kao simbol večnosti, koji predstavlja krug, odnosno kružni oblik prstena. Takođe, prsten se nosio na domalom prstu zato što je vena koja prolazi tuda, povezana sa srcem i verovalo se da ta energija vernosti i ljubavi koju nosi prsten, na taj način dopire do srca.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice