Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Sofisticirane i romantične: Najnovije svadbene kreacije Zaca Posena

Najbolji momenti venčanja u filmu “Downton Abbey”

Najlepši jesenji nevestinski buketi

Dekorativni dodir jeseni na tvom venčanju

Horoskop otkriva: Kako bi izgledala tvoja savršena prosidba?

Čudesni nevestinski buketi – koji nisu cvetni

10 dana pre venčanja – 10 stvari koje ne smeš da zaboraviš

Najlepši hoteli za medeni mesec – za ljubitelje vina

Fotografije sa venčanja koje moraš imati

1/2

Ukoliko ste rešili da stvari obavite temeljno i kako je red, odnosno, da poštujete najvažnije običaje, onda krenite redom, od veridbe, preko kumstva, do crkvenog venčanja i razmene burmi.

Veridba

Veridba je imala važnu ulogu u društvenom životu i predstavljala je javno priznanje zrelosti i ozbiljnosti ljubavi koja postoji između dvoje mladih, odnosno, njihovu želju da svoju ljubav krunišu brakom, ali i podršku i blagoslov koji u toj želji imaju od svojih porodica. Veridba se sprovodila u kući buduće neveste i podrazumevala je okupljanje najbližih članova porodice (uz raskošan i obilan ručak), radi dogovora između dve porodice – gde će mladenci da žive, ko će im šta obezbediti, koliko gostiju će biti na svadbi, gde će se organizovati veselje… Kada se dogovor (između glava dve porodice) sklopi, devojka se prstenuje i veridba je zvanična, a pripreme za venčanje mogu da počnu.

Ugovaranje momačke i devojačke večeri

Oproštaj od momačkog i devojačkog života, tradicionalno se sprovodi kao momačko i devojačko veče. Mladoženja ide u “poslednji provod” sa društvom, a mlada slavi sa prijateljicama i bliskim rođakama. Za organizaciju su zaduženi kum i kuma – ovaj provod bi trebalo da se odvija prema njihovoj zamisli, a da uvažava želje mlade i mladoženje. Ono što gledamo u filmovima na temu “poslednjeg dana slobode”, striptizete i striperi i ostali klišei, uglavnom se u realnosti svodi na to da se baš puno popije i da niko ne ostane trezan do kraja provoda.

Editors choice