Najvažniji rituali koji se tiču venčanja

Mobilni telefon ukazuje na to da li vam je brak skladan

Malo venčanje – veći manevarski prostor

Iz riznice bračnog iskustva: Saveti slobodnima

Dekoracija i opremanje sale za venčanje – po Feng Šui principima

Pripreme za venčanje: Kako da držiš dijetu

Šta je to predbračni ugovor i zašto ti je možda potreban

Mladin neseser: Sve što će ti možda trebati

Pravila stajlinga za mlade koja slobodno smeš da prekršiš

Nesvakidašnje ideje za bidermajer

1/2

Ukoliko ste rešili da stvari obavite temeljno i kako je red, odnosno, da poštujete najvažnije običaje, onda krenite redom, od veridbe, preko kumstva, do crkvenog venčanja i razmene burmi.

Veridba

Veridba je imala važnu ulogu u društvenom životu i predstavljala je javno priznanje zrelosti i ozbiljnosti ljubavi koja postoji između dvoje mladih, odnosno, njihovu želju da svoju ljubav krunišu brakom, ali i podršku i blagoslov koji u toj želji imaju od svojih porodica. Veridba se sprovodila u kući buduće neveste i podrazumevala je okupljanje najbližih članova porodice (uz raskošan i obilan ručak), radi dogovora između dve porodice – gde će mladenci da žive, ko će im šta obezbediti, koliko gostiju će biti na svadbi, gde će se organizovati veselje… Kada se dogovor (između glava dve porodice) sklopi, devojka se prstenuje i veridba je zvanična, a pripreme za venčanje mogu da počnu.

Ugovaranje momačke i devojačke večeri

Oproštaj od momačkog i devojačkog života, tradicionalno se sprovodi kao momačko i devojačko veče. Mladoženja ide u “poslednji provod” sa društvom, a mlada slavi sa prijateljicama i bliskim rođakama. Za organizaciju su zaduženi kum i kuma – ovaj provod bi trebalo da se odvija prema njihovoj zamisli, a da uvažava želje mlade i mladoženje. Ono što gledamo u filmovima na temu “poslednjeg dana slobode”, striptizete i striperi i ostali klišei, uglavnom se u realnosti svodi na to da se baš puno popije i da niko ne ostane trezan do kraja provoda.

Editors choice