Boje lakova za nokte za tvoje letnje venčanje

Neobične palete boja za tvoje letnje venčanje

Šta vam treba za uspešan medeni mesec

Strahovi koje treba da razrešite pre ulaska u brak

Vodič za svatove: Kako da budeš dobar gost na venčanju?

Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

Kako da izbegneš anksioznost na dan venčanja

1/2

Ukoliko ste rešili da stvari obavite temeljno i kako je red, odnosno, da poštujete najvažnije običaje, onda krenite redom, od veridbe, preko kumstva, do crkvenog venčanja i razmene burmi.

Veridba

Veridba je imala važnu ulogu u društvenom životu i predstavljala je javno priznanje zrelosti i ozbiljnosti ljubavi koja postoji između dvoje mladih, odnosno, njihovu želju da svoju ljubav krunišu brakom, ali i podršku i blagoslov koji u toj želji imaju od svojih porodica. Veridba se sprovodila u kući buduće neveste i podrazumevala je okupljanje najbližih članova porodice (uz raskošan i obilan ručak), radi dogovora između dve porodice – gde će mladenci da žive, ko će im šta obezbediti, koliko gostiju će biti na svadbi, gde će se organizovati veselje… Kada se dogovor (između glava dve porodice) sklopi, devojka se prstenuje i veridba je zvanična, a pripreme za venčanje mogu da počnu.

Ugovaranje momačke i devojačke večeri

Oproštaj od momačkog i devojačkog života, tradicionalno se sprovodi kao momačko i devojačko veče. Mladoženja ide u “poslednji provod” sa društvom, a mlada slavi sa prijateljicama i bliskim rođakama. Za organizaciju su zaduženi kum i kuma – ovaj provod bi trebalo da se odvija prema njihovoj zamisli, a da uvažava želje mlade i mladoženje. Ono što gledamo u filmovima na temu “poslednjeg dana slobode”, striptizete i striperi i ostali klišei, uglavnom se u realnosti svodi na to da se baš puno popije i da niko ne ostane trezan do kraja provoda.

Editors choice