Ali to znači da oni zaista praktikuju sve one psihološke savete i uputstva o tome kako biti svoj, kako podići svoje samopouzdanje i postaviti granice – oni se ne obaziru na to šta drugi misle o njihovim izborima, postavljaju svoje prioritete, ne trude se da ispune tuđa očekivanja, drže se svojih vrednosti i ne uznemiravaju se zbog toga što se drugi uznemiravaju – to je njihova stvar, i svako je sam odgovoran za svoje izbore i svoja osećanja. Isključujući druge iz svoje svadbene priče, oni jasno postavljaju granice – ovo je naš svet i tu vladaju naša pravila, možete to da poštujete, ili da se udaljite.

To nije isključivost – jer, oni su spremni da naprave kompromis, kad su već jednom sproveli svoju zamisao. Organizovaće proslavu kasnije, u nekom trenutku kad im to bude odgovaralo i ekonomski i vremenski, jer stupanje u bračnu zajednicu treba proslaviti, kao što valja slaviti rođendane – to su važni počeci, kojima se treba radovati i veseliti se zbog njih. Na taj način pokazaće da nisu bezobrazni i bezobzirni prema bližnjima, da žele sa njima da podele svoju radost i da oni imaju mesto u njihovom životu – a nakon što jasno pokažu šta je njima prioritet i da su jedno drugom najvažniji, porodica i prijatelji će to posle malo gunđanja i čuđenja, prihvatiti. Zaslužiće poštovanje, izloživši se riziku da se svi oko njih uvrede i da se osećaju iznevereno, ali poruka o tome da su oni verni jedno drugom i svojim zajedničkim vrednostima i izborima, na ovaj način postaje nedvosmislena i dominantna – svako mora da je primi, pa makar zbog toga bio ljut i začuđen.

Modna i kozmetička industrija su takođe izigrane, ovim milenijumskim trendom. Jer, postoje neveste kojima očigledno uopšte nije važna ni haljina, ni šminka i frizura, ni dekoracija i savršen izbor jela i muzike, ni glamur, ni profesionalne fotografije za uspomenu sa venčanja. Njima nije potreban kostim i prezentacija, da bi se osećale kao kraljice. One to već jesu, na način koji im najviše odgovara.

Naslovna fotografija: instagram.com/brides

Brankica Milošević

Comments