Priđite svom venčanju kao projektu i prihvatite izazov – napravite maratonsku pripremu za dan D, da biste se osećali kao na vrhu sveta!

Prvi dan

Pijte

Vodu, naravno. Počnite sa dnevnim unošenjem količine koja odgovara vašem organizmu, a to ćete dobiti tako što ćete svoju telesnu težinu – ako imate 60 kilograma, potrebno vam je 30 šoljica vode dnevno, odnosno, oko tri litra. Navike hidratacije ispalatiće vam se na duge staze!

Drugi dan

Isprobajte tehnike opuštanja

Stres vas dovodi do nesanice i prejedanja i nervoze – svi koji samo žele da vam budu podrška, nerviraju vas i smaraju. Borba protiv stresa je deo veština preživljavanja savremene žene, pa tako započnite sa isprobavanjem tehnika opuštanja, dok ne pronađete onu koja vam najviše i prija i koju ćete praktikovati svakodnevno.

Treći dan

Počnite da jačate mišiće

Krenite u teretanu i počnite sa programom jačanja mišića i povećavanja telesne snage. Kondicija, disciplina, samopouzdanje – sve je to potrebno svakoj ženi, a naročito budućoj nevesti. Odaberite vežbe koje će vas definisati, a neće učiniti da delujete glomazno.

Četvrti dan

Odaberite svoju “sobu ugodnosti”

Za to postoji danska reč “Higge” koja opisuje izbor vaše zone komfora u kojoj ćete se posvećivati sadašnjem trenutku. Dakle, to je možda dnevna soba, kuhinja, spavaća soba, terasa. Bitno je da odaberete aktivnost na koju ćete se fokusirati, a prema onome što vas najviše angažuje i istovremeno opušta, odabraćete i sobu. Ručni rad, heklanje, vez? Spremanje specijaliteta? Čitanje? Kada ste to odabrali, unapredite svoje iskustvo boravka u sadašnjem trenutku – upalite sveću ili mirisne štapiće, podesite osvetljenje, pustite muziku, napravite sebi ugođaj kakav vam najviše prija. Vaš dom je vaš hram, a vaša posvećena soba je vaš fokus na centar svog bića.

Peti dan

Idite u savetovalište za parove

Ovo će vas uznemiriti – zašto vam je potrebno savetovanje? Pa vi nemate problema u vezi! Ali zajednički odlazak kod terapeuta ne podrazumeva rešavanje problema, nago uvođenje novog koncepta ulaganja u vaš odnos. Ako steknete pozitivno iskustvo sada, pre samog početka, sutradan, kada se budete suočili sa nekim problemima, brže ćete se odlučiti na stručnu pomoć, bez otpora i odugovlačenja i efikasnije ćete rešavati krizne situacije. O čemu ćete tamo razgovarati? O budućnosti. O svojim očekivanjima od braka i ulogama koje preuzimate. O strategijama rešavanja sukoba, o finansijama, seksu, tehnikama komunikacije, planiranju porodice. Biće korisno!

Šesti dan

Postanite svesni onoga što jedete

“Osvešćivanje hrane” ćete postići sledećim trikom – fotografišite svaki obrok pre konzumiranja i pošaljite fotografiju osobi koju ste odredili kao svog asistenta za osvešićavnje (možete i vi učiniti to isto za njih, dakle, udružite se sa nekom prijateljicom, koja želi da kontroliše svoju ishranu).

Proučite ono što jedete. To će vam pomoći da sastavljate zdravije obroke, koji vam manje opterećuju probavni sistem i ne goje. A za to ćete dobiti povratnu informaciju od svog asistenta i imaćete dodatnu motivaciju.

Sedmi dan

Cilj – sedam sati noćnog sna

Za mnoge savremene žene ovo izgleda kao nedostižan cilj – bajka o sedam ili osam sati sna tokom noći, koju pričaju terapeuti i životni treneri, a koju niko ne uspeva da sprovede u praksu. Pokušajte ipak, postepeno. Odredite vreme odlaska u krevet i vreme ustajanja i to vreme provedite u krevetu. Možda nećete odmah moći da zaspite, ali posle nekog vremena ćete se prilagoditi. U sobi treba da bude prijatno sveže, mračno i tiho. Izbacite upotrebu svih uređaja, telefona, laptopa, televizora, sat vremena pre nego što odete na spavanje. Slušajte muziku, ili čitajte pre spavanja, umesto toga.

Osmi dan

Jutarnje vežbe u paru

Uvdite jutarnju gimnastiku u paru – zajedno sa dostizanjem zdrave satnice spavanja, počnite i zajedničko vežbanje. Biće zabavno i počećete svaki novi dan u usklađivanju i harmonizovanju svog odnosa.

Deveti dan

Eksperimentišite u krevetu

Vaš izazov se podiže na novi nivo. Šta niste probali? Sada je trenutak da se poigrate seks-igračkama, isprobate igranje uloga, ili šta god mislite da će vam biti uzbudljivo i zabavno.

Deseti dan

Izbacite prerađenu hranu

Ukus je ono što vam izaziva zavisnost – vreme je da steknete nezavisnost u odnosu na svoje omiljene grickalice i ostale obrađene proizvode. Sve što dolazi u kutiji i ima dugi rok trajanja – nije vam potrebno. Umesto toga, uvedite sveže voće i povrće, nemasno meso i mlečne proizvode – vitamini i proteini.

Comments