Za koga pravite svadbu? Ako imate neku imućnu rodbinu koja očekuje gošćenje i veselje po svom ukusu i znate da će vam dati puno para, sasvim je u redu da napravite svadbu za njih, a svi ostali (uključujući i vas) neka se prilagode. Ali ta računica je neizvesna i prevrtljiva, kao uostalom i svaka druga. Ukoliko hoćete baš onako kako je vama najprijatnije – sa najužom porodicom i prijateljima i ne pada vam na pamet da pravite svadbu u nekoj svečanoj sali za trista gostiju, a možda čak (skandal!) ne mislite ni venčanicu da obučete, odnosno, boli vas uvo za kompromise, budite spremni i na to da će nekoga zaboleti sujeta, a nekoga srce. Ovo drugo, verovatno vas.

Izbor je vaš, vas i vašeg partnera. Samo se vas dvoje tiče kako ćete obeležiti i proslaviti ulazak u brak i sa kim želite to da podelite. Ali, svaki izbor košta. A sve što košta para, jeftinije je od onoga što košta živaca, osećanja pristojnosti, ranjenih osećanja. Šta li to može da znači, kad je svadba u pitanju?

Pa, oni koji nisu pozvani, možda se uvrede. Oni koji su pozvani, možda ne mogu da dođu, ili shvataju da je stvar totalno neformalna, pa se i ne osećaju obavezno. Možda ćete imati i manje gostiju nego što ste planirali, a neki će vam baš nedostajati.

Na moju svadbu nije došla moja majka, jer je bila uvređena što je ništa nisam pitala. Rekla mi je “ti hoćeš sve kako ti hoćeš” kao da je to najjači argument na svetu i najveći razlog da se ona oseća zapostavljeno i povređeno. Za nju je i bio. Za mene je bila samo još jedna kap gorčine u džinovskoj krigli nerazumevanja i bola, koja se punila godinama. Moje beskompromisno venčanje koštalo me pogoršanja odnosa sa majkom, koji su i inače bili napeti, teški i nerešivi.

Moja prijateljica je prvo pozvala oca (alkoholičara, koji je odavno napustio svoju ulogu supruga njene majke, a ulogu oca nikad nije ni preuzeo), a posle se pokajala pa je morala da ga zove i da mu kaže da ipak nije mudro da se i on pojavi na njenoj svadbi. Zvuči grozno, ali za nju je to bila samo još jedna kap u onoj krigli, još jedan zapis u istoriji njenih nerazrešivih odnosa sa ocem.

Comments