Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

1/2

U zapadnom društvu, postoji običaj proslavljanja momačke i devojačke večeri, uoči venčanja. Simboličan oproštaj sa životom slobodnim od bračnih obaveza, tradicionalno treba da bude što bešnji i pijaniji – momci se opijaju sa momcima (i eventualno posećuju striptiz barove), a devojke sa devojkama (ponekad uz nastup stripera) i to je kliše. Ali izgleda da taj kliše ima veoma dugu istoriju, koja potiče još iz drevne Sparte, kada su spartanci zakleti na vernost svojoj braći po oružju, prelazili na sledeći nivo obavezanosti i vernosti i ženili se. Buduće mladoženje su to proslavljale – orgijanjem. Iz nekih zapisa vidi se da su za takve prilike bili angažovani organizatori, zaduženi za kvalitet ponude na orgijama.

Dakle, momačko veče ima tradiciju napijanja i orgijanja – devojke su bile fokusirane na pripremu za život supruge, što je uključivalo i razumevanje da se muškarac u braku oprašta sa zabavom, slobodom i neodgovornošću i da zato ona mora njemu da oprašta štošta.

Od tog mračnog doba, do danas, štošta se promenilo, pa žene više nisu sklone da sirotim oženjenim muškarcima gledaju kroz prste, jer su jadni željni slobode, zabave i neodgovornosti, a uvele su i običaj da proslavaju devojačko veče sa svojim prijateljicama, ponekad jednako raskalašno, kao što to muškarci (ponekad) čine.

Ipak, većina budućih nevesta naprosto uživa u tome što ima priliku da okupi prijateljice, bilo to okupljanje tematsko (sa pečenjem kolačića u obliku mlade i mladoženje), filmsko veče, sa obiljem kokica i papirnatih maramica, ili đuskanje do zore. Obično i na svakom ženskom okupljanju bude ona jedna koja se najbrže napije, izludi i onda splasne kao balon (i povraća) i koja svima kvari raspoloženje, jer moraju da brinu o njoj, pošto je obeznanjena. Ali, devojke na devojačkoj večeri preferiraju smeh, zezanje i igranje.

Editors choice