Čuli ste to sto puta – period venčanja je vreme stresa i neće vam biti lako, pripremite se psihički. Po svemu sudeći, potrebna vam je obuka za marince, da biste hendlovali sve što će vam se sručiti na glavu i da ne biste poludeli i da biste na dan svog venčanja blistali kao kraljica. Pa, druge neveste su preživele, a i vi ćete, a ovo je nešto što će vam pomoći da se pripremite.

Upravljajte svojim osećanjima

Bićete pod pritiskom, vaše želje će se sukobljavati sa očekivanjima okoline – postavite svima granice, ali ne očekujte da će ih poštovati. Svi će vam se mešati iz najboljih namera i izluđivaće vas. Dakle, ako do sada niste praktikovale neku tehniku meditacije, počnite ovog momenta – naučite da se umirite, da ne podležete pritisku i da kanališete osećanja. Kada ste smireni, lakše ćete se svima suprotstaviti i sprovesti svoje zamisli bez mnogo drame. Uzmite pauzu svaki put kad osećate da će vam se podići poklopac na glavi – ostavite sve i idite na plivanje, na masažu, izađite u šetnju, idite u bioskop (sami), uradite bilo šta što će vam prijati i opustiti vas.

Pustite savete i zahteve da prolaze kroz vas

Svi će imati neke predloge, želje i zahteve i zasipaće vas bujicom saveta i komentara – pustite ih da prođu kroz vas. Zamislite da ste mreža u koju će se uhvatiti samo krupne ribe, dok će sve one sitne proći kroz mrežu i otići svojim putem. Dakle prihvatite ono što vam se dopada i deluje vam praktično i razumno, a na sve ostalo klimajte glavom i radite kako ste zamislili. Ako imate podršku partnera i prijateljica, odlično, ali nemojte biti previše razočarani ako oni podbace i iznevere vas. Prijateljice možda imaju pomešana osećanja i pomalo vam zavide (volele bi da su na vašem mestu, ili da sve počinju ispočetka), partner ne želi da povredi svoje roditelje (čitaj majku), a vaša majka je posebna priča – ona želi venčanje kakvo sama nije imala i naravno, želi sve najbolje za svoju devojčicu, a mama zna šta je najbolje. Nemojte se čuditi ako primetite da u nekom trenutku svi zaboravljaju da imaju sporedne uloge i da ste vi glavni – ali budite spremni da ih podsetite na to i da im stalno iznova postavljate granice. Možda osećate da ste sami u najvažnijem trenutku, kad bi svi trebalo da budu uz vas i podržavaju vas, ali niste jedina nevesta koja se tako oseća, a to znači da niste sami. Iapk, najbolje vam je da se zaista ponašate kao marinac i oslonite se na sopstvene sposobnosti za preživljavanje – ignorišite sve što vam se ne sviđa, vi ste kraljica u ovoj priči, a ako treba da budete malo ledeni i zli, budite. Oni koji vas ne podržavaju zaslužuju hladan tretman.

Možda ćete se suočiti sa osećanjima koja ste odavno potisnuli

Stresne pripreme za venčanje su kao neki rastvarač, u kome se tope barijere koje ste odavno nesvesno postavili. Prepreke kojima ste ogradili neka neprijatna osećanja i sećanja popuštaju i može vam se desiti da se osećate emotivno preplavljeno, prestrašeno i sasvim nesigurno. Pitaćete se da li uopšte želite da se udate, kuda vas to vodi i da li ste uopšte spremni na takvu promenu u životu. Probudiće se razočaranja i strahovi iz prošlih promašenih ljubavnih veza, ožiljci na srcu će početi da pulsiraju i bole, kao na promenu vremena. Očekujte neočekivani emotivni zemljotres i ne opirite mu se. Oboriće vas na kolena, a zatim ćete ustati, otresti prašinu, obući venčanicu i rizikovati – to je ono što ljudi stalno rade, a zove se život.

Naslovna fotografija: instagram.com/brides

Brankica Milošević

Comments