Još jedna varijanta sa sitom – ako mlada dolazi u muževljevu kuću, baca sito sa žitom preko krova kuće, a žito posipa u sva četiri ugla kuće, simbolizujući time da svojim dolaskom donosi zdravlje, veselje, plodnost i obilje.

Mladoženja ne mora mnogo da dobacuje, ali mora umeti da se služi puškom, jer ima zadatak da kad pođe po mladu, prvo mora da pogodi jabuku, koju tast postavlja na neko visoko mesto u dvorištu – i dok ne upuca jabuku, ne može da odvede nevestu.

Uroci veoma vole da zaskaču svakoga ko kreće u nove životne izazove, pa da bi se mlada zaštitila od loše sreće, treba da stavi u nedra čen belog luka, dok se sprema (oblači venčanicu).

Takođe, treba desnom nogom da zakorači pri izlasku iz crkve, kako bi imala sreće u braku. Nikako ne bi trebalo da nosi bisere, ni kao nakit, ni kao ukrase na venčanici, jer oni simbolizuju suze, odnosno prizivaju tugu i plač u bračni život. A kako bi bila blagoslovena muškim detetom, poželjno je da prilikom zdravice u znak oproštaja od roditelja (kad kreće iz roditeljske kuće) i njihovog blagoslova, razbije staklenu čašu iz koje je pila. Odnosno, mlada baca čašu, pa ako se kojim slučajem ne razbije, to najavljuje rođenje ženskog deteta.

Mladoženja se u kući roditelja svoje neveste daruje novcem, a mlada se u njegovoj kući daruje zlatom.

Mladina kapija se kiti svežim cvećem, uz dodatak ukrasnih mašni i tila i taj venac se čuva posle venčanja, odnosno, stoji na vratima ili kapiji mladine kuće, sve do mladenaca, verskog praznika u slavlje mladenaca, koji su u toj godini započeli zajednički život – ili onoliko dugo, koliko ukućani smatraju da treba.

Kada iseku svadbenu tortu, mladenci se pred svima ljube (malo duže) kako bi svi videli da se vole i raduju jedno drugom.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments