Jednostavna istina je da je štos u tome što nema nikakvog štosa. Ne želite nikakve poklone, ne treba vam ništa i ne želite ništa što vam ne treba. Nisu vam potrebni nikakvi komadi nameštaja i umetnički predmeti koji će narušiti vaš feng šui, posteljinu, ćebad i peškire odavno već imate, imate i posuđe i to ono koje vam se sviđa, iako nema ni jednog “servisa za ručavanje” kristalnih čaša u kompletima po šest i starinskog srebrnog pribora. Kuvate na pari, jedete iz keramičkih činija, drvenim kašikama, jer vam tako odgovara. Imate i blender i mikser i usisivač i televizor (koji uključujete samo da gledate filmove), imate na zidovima slike koje su vam poklonili vaši prijatelji umetnici i ukrase koje ste doneli sa zajedničkih putovanja. I verovatno imate već skoro trideset godina i tačno znate šta hoćete, a dobar deo onoga što želite ste već ostvarili.

Jedino ne možete da obezbedite punu podršku svoje najuže rodbine i razumevanje za sopstvenu zrelost i integritet, ne možete da tražite od njih da vas ne tretiraju kao decu i da zanemaruju ono što vi želite, jer su navikli da donose odluke umesto vas i da nameću svoja rešenja. Tojest, možete to da im kažete i tražite od njih da počnu da vas poštuju, ali takvim pristupom ćete ih verovatno samo povrediti. I biće drame, suza i okrivljavanja i stresa – koji ste želeli da izbegnete. Mnogi parovi se, baš zato što to znaju, odlučuju da naprave kompromis i da “odrade” veridbu, da bi osvojili pravo na minimalističko venčanje, ili da pristanu da prošire broj zvanica i naprave spisak poklona, ili da prime novac.

Evo šta možete da uradite, kada je reč o novcu. Ne želite koverte, jer se ne osećate dobro sa tim, jer biste voleli da to ima neki dublji smisao i značaj, jer ste milenijalac, sa ekološkom i društvenom svešću, koja se u novom veku zahteva od svih mladih ljudi, dok se stariji nekako prilagođavaju.

Pa, pronađite neku fondaciju kojoj želite da doprinesete – nekom naučnom istraživanju, dečijoj bolnici, azilu za životinje, društvu za zaštitu prirode i zamolite svoje goste da uplate bilo koju sumu na njihov račun. Ili sakupite taj novac kao dobrovoljni prilog i sami ga uplatite na račun neke organizacije čiji rad cenite i želite da podržite. Kad već insistiraju da vam nešto poklone, neka daju novac, koji ćete vi proslediti u humanitarne svrhe. Na taj način ćete im pokazati da ste savršeno ozbiljni i rešeni i da ne mogu da vam nameću svoje tradicionalističke i romantičarske ideale i neće im biti pravo, ali neće imati argumente. A mnogima će se baš dopasti da na ovaj način budu deo šire zajednice i daju svoj doprinos uvećanju opšteg dobra.

Naslovna fotografija: instagram.com/brides

Brankica Milošević

Comments