Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Jednostavna istina je da je štos u tome što nema nikakvog štosa. Ne želite nikakve poklone, ne treba vam ništa i ne želite ništa što vam ne treba. Nisu vam potrebni nikakvi komadi nameštaja i umetnički predmeti koji će narušiti vaš feng šui, posteljinu, ćebad i peškire odavno već imate, imate i posuđe i to ono koje vam se sviđa, iako nema ni jednog “servisa za ručavanje” kristalnih čaša u kompletima po šest i starinskog srebrnog pribora. Kuvate na pari, jedete iz keramičkih činija, drvenim kašikama, jer vam tako odgovara. Imate i blender i mikser i usisivač i televizor (koji uključujete samo da gledate filmove), imate na zidovima slike koje su vam poklonili vaši prijatelji umetnici i ukrase koje ste doneli sa zajedničkih putovanja. I verovatno imate već skoro trideset godina i tačno znate šta hoćete, a dobar deo onoga što želite ste već ostvarili.

Jedino ne možete da obezbedite punu podršku svoje najuže rodbine i razumevanje za sopstvenu zrelost i integritet, ne možete da tražite od njih da vas ne tretiraju kao decu i da zanemaruju ono što vi želite, jer su navikli da donose odluke umesto vas i da nameću svoja rešenja. Tojest, možete to da im kažete i tražite od njih da počnu da vas poštuju, ali takvim pristupom ćete ih verovatno samo povrediti. I biće drame, suza i okrivljavanja i stresa – koji ste želeli da izbegnete. Mnogi parovi se, baš zato što to znaju, odlučuju da naprave kompromis i da “odrade” veridbu, da bi osvojili pravo na minimalističko venčanje, ili da pristanu da prošire broj zvanica i naprave spisak poklona, ili da prime novac.

Evo šta možete da uradite, kada je reč o novcu. Ne želite koverte, jer se ne osećate dobro sa tim, jer biste voleli da to ima neki dublji smisao i značaj, jer ste milenijalac, sa ekološkom i društvenom svešću, koja se u novom veku zahteva od svih mladih ljudi, dok se stariji nekako prilagođavaju.

Pa, pronađite neku fondaciju kojoj želite da doprinesete – nekom naučnom istraživanju, dečijoj bolnici, azilu za životinje, društvu za zaštitu prirode i zamolite svoje goste da uplate bilo koju sumu na njihov račun. Ili sakupite taj novac kao dobrovoljni prilog i sami ga uplatite na račun neke organizacije čiji rad cenite i želite da podržite. Kad već insistiraju da vam nešto poklone, neka daju novac, koji ćete vi proslediti u humanitarne svrhe. Na taj način ćete im pokazati da ste savršeno ozbiljni i rešeni i da ne mogu da vam nameću svoje tradicionalističke i romantičarske ideale i neće im biti pravo, ali neće imati argumente. A mnogima će se baš dopasti da na ovaj način budu deo šire zajednice i daju svoj doprinos uvećanju opšteg dobra.

Naslovna fotografija: instagram.com/brides

Brankica Milošević

Editors choice