Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

U ugovor se unosi sva pokretna i nepokretna imovina, kao i dobit od kamata i iznajmljivanja objekata. U Srbiji je još uvek uobičajena praksa da se sva imovina vodi i knjiži na muževljevo ime, tako da žena prilikom razvoda mora da dokazuje koliki deo te imovine pripada njoj, a to je dugotrajan i neprijatan proces, koji se obično odvija u vrlo ružnom kontekstu – ženu osuđuju kako hoće da “opelješi” bivšeg muža, a ona postupak vodi dovijajući se da nabavi novac koji joj je za to potreban, dok pritom deca verovatno pripadaju njoj, a ni pitanje alimentacije ne može da reši tako da obezbedi primanja koja su joj zaista potrebna za odgajanje dece.

U poslednje vreme, mlađi bračni parovi rešavaju da uknjiže imovinu na oba partnera, a to čine i parovi koji se odluče na vanbračnu zajednicu.

Bez bračnog ugovora sva imovina stečena u braku je zajednička, čak i u slučajevima gde jedan supružnik ne radi i nema nikakva primanja. Ali, ako, na primer, jedan od njih ima firmu i razrađen posao pre nego što je stupio u brak, predbračnim ugovorom može da zaštiti prihode koje ima od firme, ili da odredi procenat koji pripada partneru.

Savet pravnika svim budućim supružnicima, jeste da razmisle o korisnosti predbračnog ugovora i da ne odbacuju statistiku, koja prikazuje grubu i realnu sliku – polovina brakova se razvodi, deca u najvećem broju slučajeva pripadaju majci, a bivši muževi neretko postaju i bivši očevi, izbegavajući odgovornost prema deci na sve načine. Ukoliko nemaju sopstvene stabilne prihode i imovinu, ili podršku primarne porodice, žene prilikom razvoda preuzimaju veći teret, a ostaju u nepovoljnijem položaju od bivših supruga.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice