Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Svaki narod, pa i uža zajednica ima svoje običaje, manje ili više zabavne, komplikovane i nerazumljive, a svi su simbolični i predstavljaju rituale koji treba mladence da uvedu u bračnu slogu i stabilnost. Evo nekih najčešćih običaja, koji su isti gotovo svuda u zapadnoj kulturi.

Mladoženja ne treba da vidi mladu pre venčanja

U mnogim romantičnim filmovima vidimo kako mladenci krše ovo pravilo, a vrlo često se dešava da se stvar zakomplikuje i mladenci otkažu venčanje, iako su gosti došli i hrana je poslužena. Ali tako je to u filmovima. Ovaj običaj, koji filmska industrija romantike uveliko eksploatiše, nastao je u davna vremena, kada su se brakovi uglavnom ugovarali i predstavljali poslovni dogovor između dve porodice. Mladenci su se često prvi put sretali tek na venčanju, odnosno, pred oltarom. Pošto se oni ništa nisu pitali, da bi se izbegao rizik od toga da se mladoženji mlada ne dopadne i da pobegne (što bi bila ogromna sramota za mladu i poraz za obe porodice), smišljeno je pravilo da susret pre venčanja donosi nesreću, a mladino lice je bilo pokriveno velom, sve dok par ne stane pred sveštenika.

Bacanje (i hvatanje) bidermajera

Mlada baca bidermajer, a devojke (neudate žene) skupljaju se i nastoje da ga uhvate, jer ona koja uhvati nevestin buket, sledeća je na redu za udaju. Ovaj običaj je veoma široko rasprostranjen i vrlo je zabavan – mnogi šašavi i duhoviti momenti sa venčanja (i otkačene fotografije) vezane su za trenutak bacanja i hvatanja bidermajera. Postoji još jedan običaj koji se nije odomaćio kod nas, ali je takođe dosta popularan – a to je bacanje podvezice. Oba običaja, bacanje buketa i podvezice, nastala su kao korekcija jednog prilično grubog i razuzdanog običaja koji potiče iz srednjeg veka. Tada su momci i devojke, neudati i neoženjeni prijatelji mladenaca, upadali mladencima u odaje i cepali im odeću koju su obukli za venčanje, kako bi kroz delove odeće koje su prisvajali, dobra sreća mladenaca prešla na njih. Pošto se parovima uopšte nije sviđalo da im neko uništi svečanu odeću, pronađen je drugi način – kako bi svoju sreću (da budu udate) prosledile dalje, mlade su počele da bacaju buket drugim devojkama, a mladoženja je neoženjenim momcima bacao mladinu podvezicu.

Prenošenje preko praga

Deluje kao da je ovo izraz mladoženjine težnje da poštuje i štiti svoju suprugu, da joj olakša život i da je “nosi na rukama”, ali uopšte nije tako. Običaj prenošenja mlade preko praga nastao je zbog drevnih verovanja da na pragu doma vrebaju zli duhovi, a da su neveste izložene i izazivaju njihovu žudnju. Zbog verovanja da zao duh može da zaposedne mladu, ulazeći kroz njena stopala, mladoženja je imao dužnost da prenese nevestu preko praga i spreči namere zlih duhova.

Drugo verovanje se odnosi na to da će mlada uneti nesreću u novi dom i u brak, ako se saplete na pragu, prilikom prvog ulaženja u kuću, pa je zato mladoženja podiže i prenosi i rešava se tog rizika.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

 

Editors choice