Venčanica princeze Grejs Keli, proglašena je najelegantnijom u dvadesetom veku i postavila je standarde koje se i savremene princeze trude da dostignu. Remek-delo je izašlo iz radionice kostimografkinje i dizajnerke Helen Rose, koja je najveći deo svog radnog veka provela u filmskoj kompaniji Metro-Goldwyn-Mayer. Ova dizajnerka je više puta nominovana, a dva puta nagrađena Oskarom, za kostime u filmovima “The Bad and the Beautiful” iz 1952. “I’ll Cry Tomorrow” iz 1955. godine. Vrednost materijala i izrade procenjena je na preko sedam hiljada dolara, a studio MGM je haljinu poklonio svojoj najpopularnijoj i najlepšoj glumici, za venčanje sa princem Renijeom, 1956. godine.

Haljina je sastavljena od deset različitih delova, gornji deo je bio od čipke, a donji od svilenog tafta. Upotrebljeno je dvadesetak metar svile i oko 90 metara čipkane mreže, kao i briselska čipka sa ružama stara 125 godina. Gornji deo je imao postavljeni steznik, koji je imao dodatni “podsteznik” i prelazio u donji deo, kao dodatna podrška raskošnim slojevima suknje.

Donji deo haljine sastojao se od nekoliko slojeva podsuknji, koji su se smenjivali u glatkim i nabranim slojevima, a preko njih je išla plisirana suknja, krojena iz jednog dela. Delove je spajao svileni pojas, a uz haljinu je išao i raskošni čipkani šlep.

Comments