Ksenija Jovanović je dizajnerka domaćeg brenda XN Shoes, u okviru kog, pored brojnih modela, možete pronaći i unikatne, elegantne ručno izrađene cipele za mlade koje tragaju za savršenim parom za svoje venčanje. Ksenija, kojoj su kvalitet i autentični dizajn na prvom mestu, otkrila nam je nešto više o svojim karijernim počecima nakon diplomiranja na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, kao i inspiraciji i motivaciji za stvaranje jedinstvenih modela cipela. U ovom tekstu istražujemo prednosti i izazove ručnog rada, proces odabira materijala, fokusiranje na udobnost i estetiku cipela, a Ksenija nam je odgovorila i na pitanje koje modele i boje preporučuje budućim nevestama i kako reaguje na njihove specifične zahteve.

ksenija cipela once again min Intervju: Ksenija Jovanović, dizajnerka cipela XN Shoes

Kako su izgledali vaši karijerni počeci nakon diplomiranja na Fakultetu organizacionih nauka?

Odmah nakon diplomiranja počela sam da radim u FMSG idustriji, a taj put i dalje traje – evo sad već 13 godina. Imala sam tu privilegiju da kroz posao naučim mnogo toga, a najveća lekcija mi je da se posvećenost i upornost, na kraju, nagrade.

Kada ste počeli i šta vas je inspirisalo da se bavite izradom cipela – šta je glavni motiv i odlika vaših kreacija?

Od ranog detinjstva, kao i većina žena, volim modu. To je uvek bio moj ventil gde sam se lepo osećala. To je bio moj predah od umora. Moda je nešto što me relaksira, a opet i čini zadovoljnom. U potrazi za savršenim cipelama za svoje venčanje, došla sam u situaciju da ne mogu da nađem ono što bih nosila – i tad se javila prva misao od koje je sve počelo. Od toga ima pet godina.

opet ksenija 1 min Intervju: Ksenija Jovanović, dizajnerka cipela XN Shoes

Po čemu se vaši modeli cipela razlikuju od drugih na tržištu?

Kvalitet je nešto što mora biti na prvom mestu. Dizajn pored kvaliteta je ono što odmah izdvaja iz mase i daje osećaj da budeš drugačiji, jedinstven.

Imajući u vidu da vaše kreacije nisu deo serijske proizvodnje, šta vidite kao prednosti i nedostatke ručnog rada?

Uh, ovo je vrlo opširna tema i treba je svesti u što kraćim crtama. Ručni rad je nešto gde se svaki detalj posebno izrađuje i spaja u celinu; posvećenost je mnogo veća, ne radi se masovna proizvodnja, ne možete tako lako videti nekog u istom. Nedostatak je taj da je proces proizvodnje teži, kompleksniji, zahtevniji.

Kako birate materijale za svoje komade?

Odabir materijala je veoma važan – strogo je birana boja kože, tekstura, a rad daje pravac i izdvaja cipelu od drugih.

ksenija jovanovic 3 min Intervju: Ksenija Jovanović, dizajnerka cipela XN Shoes

Na koji način se brinete o udobnosti i praktičnosti cipela, pored estetike?

Velikom većinom naši potrošači su mlade, tu je glavni uslov da obuća bude udobna jer i sami znate koliko vremenski traje venčanje. Radi udobnosti biramo najkvalitetnije materijale kao i to da visina štikle odgovara celodnevnom nošenju.

Šta je vaš primarni fokus kad kreirate cipele, kojim principima se vodite?

Glavni fokus je da cipela bude udobna, jedinstvena, jednostavna, sa istančanim odabirom kože, boja, teksture – koje vas čine da se osećate posebnom i zadovoljnom.

Koje modele i boje cipela preporučujete mladama za venčanje – i zašto baš njih?

Ovo je teško pitanje. Najvažnije da mlada odabere ono što je njen stil, senzibilitet, ono što će najbolje da iznese. Moj predlog je da se izađe iz okvira identičnih boja i nijansi u odnosu na haljinu. Recimo, ukoliko se mlada odluči za tip obuće – sandala, to je uvek sigurnije jer sandala ima veću površinsku otvorenost i lakše je uklopljiva. Takođe je važno da to bude nosiv komad koji bi se nosio i posle venčanja.

ksenija ok min Intervju: Ksenija Jovanović, dizajnerka cipela XN Shoes

Kako reagujete na posebne zahteve i ideje budućih mlada za njihove cipele?

Svakako da uvek slušamo i uvažavamo komentare naših kupaca koji nam posle pomažu u donošenju daljih odluka. Model i izgled cipele je naš dizajn, tako da odstupanja u tom pogledu ne radimo.

Zašto je važno podržati domaće kreatore modnih brendova?

Zagovaram teoriju da je bolje uvek u ormanu imati jedan dobar komad nego više komada lošijeg kvaliteta, pa samim tim i zaključak je poznat – bolje uložiti više u komad koji ćete nositi i uvek se u njemu osećati posebno, nego imati više komada goreg kvaliteta u kome nikada nećete biti tako zadovoljni – zato sam uvek pre za dizajnerski komad domaćeg brenda.

Koji je vaš životni moto, kojim biste inspirisali druge preduzetnice i kreatorke?

Nikad ne odustajte od svojih ciljeva i snova jer ko iskreno želi – nađe način da to i ostvari.

Pročitajte i ovo: Evo šta možete da obučete kao gošća na venčanju

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Milica Nešić

Comments