Polako je krenula sezona venčanja, tako da, ukoliko tražite odgovarajuću haljinu, ovo su najpopularnije venčanice za 2023. godinu, a možda i 2024.

Venčanja su, naravno, veoma lična, što znači da je najbitnije da pronađete ono šta zaista želite za dan o kome ste maštale od detinjstva – ono u čemu se osećate kao princeza. Mi smo tu da pomognemo u izboru – venčanice za 2023. godinu su razigrane, smele, ali na neki način i dramatične.

Venčanica iz dva dela

Najveći i najinovativniji trend koji se pojavio na venčanjima 2023. godine je venčanica iz dva dela. Društvene mreže su preplavljenje predlozima da bi venčanica trebalo da bude iz više delova. Dizajneri su rešili da razdvoje sve – rukavice, marame, rukave, veo sa kapuljačom, a postoje i haljine koje imaju suknju i top.

Donji deo haljine koji se skida

Galia Lahav ima sjajan primer koji prikazuje haljine koje se mogu nositi sa čipkastim jaknama i suknjama, a imaju čak i venčanicu inspirisanu siluetom sirene koja postaje mini haljina. Svestranost postaje glavni prioritet za neveste, posebno kada se razmišlja o budžetu. Još jedan trend koji je popularan jeste modernizacija mamine venčanice. Ukoliko imate vintage komad koji možete da iskoristite, pitajte majke i tetke da li je njihova venčanica dobra opcija i da li žele da vam je poklone.  

Stara haljina za probnu večeru

Viralan video na TikToku, koji prikazuje ovaj trend, sakupio je preko 240 hiljada lajkova. Možete videti da su venčanicu iz 1988. godine preuredili u kratku haljinu za probnu večeru i dali joj moderniji tvist. Ukoliko nemate staru venčanicu, nemojte se brinuti. Mnogi dizajneri su svesni trendova te šiju venčanice koji uključuju starinske dezene.

Pročitajte i: Izaberite svoju bajku: Pet klasičnih modela venčanica za sva vremena

Spušteni struk

Spušteni struk je bio veoma popularan ranih dvehiljaditih, samo se setite klasične venčanice Vere Vang ili Victorie Beckham. Opsednutost korsetima je ponovo tu, te nije iznenađenje što mlade žele da nose haljinu sa spuštenim strukom i korsetom. Pored haljina sa spuštenim strukom, možete očekivati povratak elegantnih haljina u stilu princeze, sa ogrtačem i kratkim velom.

Venčanice iz bajke

Dok su elegantne i moderne siluete venčanica dominirale poslednjih nekoliko godina, haljine iz bajke se polako, ali sigurno vraćaju. Najupečatljiviji deo ovih haljina je velika suknja koja se sužava u struku. Osim ove prepoznatljive karakteristike, ima dosta prostora za prilagođavanje stila kako bi vam u potpunosti odgovarao. Monique Lhuillier je, na primer, u najnovijoj kolekciji predstavila haljinu sa višeslojnom suknjom, čipkastim steznikom, visokim izrezom i dugim rukavima. Haljina podseća na one koje su nosili članovi stare kraljevske porodice, dok je detalji na suknji čine modernijom. Dizajnerka Liz Martinez je imala drugačiji pristup sa jednostavnom siluetom, ali je koristila teksturiranu tkaninu kako bi izgledu dodala novu dimenziju.

Ogrtač

Ogrtači su se vratili, bilo da je u pitanju til, čipka ili svila. Kako smo mogli da vidimo kod Elie Saab, ogrtač, posebno onaj sa kapuljačom, odlična je alternativa velu. To će dodati šmek celoj kombinaciji, a takođe će izgledati sjajno na fotografijama. Jedan od najboljih delova ogrtača je to što funkcionišu i uklapaju se sa različitim venčanicama. Ukoliko ste već izabrali haljinu, isprobajte i ogrtač preko nje da vidite kako će se promeniti ceo autfit.

Cveće

Venčanice za 2023. godinu uključuju mnogo cveća i cvetnih detalja. Cveće za venčanice jeste očigledno, ali deluje najprirodnije. Odabir haljine sa detaljima cveća može vam pomoći da povežete celokupnu estetiku vašeg venčanja. Ako zamišljate baštensku zabavu, cveće će se očigledno uklopiti. Naprotiv, ako imate veoma minimalističku estetiku ili haljinu, veliku ružu ili buket cveća, i to može začiniti vaš izgled.

Kratke venčanice

Kratke venčanice, posebno na prijemu, sve su češći izbor za neveste, uz koje ide i kratak veo. Silueta kratkog vela je i elegantna i moderna, što je takođe čini popularnim izborom. Za razliku od klasičnog dugog vela, kratki deluje više kao dodatak za kosu, a ne kao deo siluete haljine, zbog čega se najčešće nosi sa kraćim haljinama. Ako planirate da se presvučete za prijem ili odete na romantično putovanje u gradsku opštinu, kratki veo je pravi izbor.

Plavi detalji ili sve u istoj boji

Nošenje plavih detalja se podrazumeva, ali ako biste ubacili boju u svoj autfit kao glavnu, venčanica bi mogla da poprimi novo ruho. Mlade su odavno prestale da nose samo bele venčanice. Najnovija svadbena kolekcija Sareh Nouri odlično pokazuje kako se plava može uklopiti, kao na primer velike mašne, štampane tkanine ili ukrašene rukavice. Oscar de la Renta predstavio je prelepu plavu haljinu od čipke koja može da prođe i kao venčanica. Razlika između ovog trenda i prethodnih iteracija „nečeg plavog“ je u tome što su ovi plavi komadi deo primarne ceremonije i ne koriste se samo kao aksesoar.

Pročitajte još i: 10 frizura koje će pristajati svakoj mladi: Ove punđe su idealne za venčanje

Naslovna fotografija: pinterest.com/theurbanweddingcompany

Marija Gavrilović

Comments