Porođaj je veoma intenzivno iskustvo, u kome telo podnosi veliki napor. A zatim, ceo život nam postaje drugačiji. Zaokupljene smo negom i upoznavanjem bebe i sopstvenim oporavkom, ali u nekom trenutku, doći će na red pitanje seksa.

Možda je partner nestrpljiv, možda ste održavali trudnoću, pa seksa nije bilo ni tada, ali čak i u najboljim slučajevima – normalna trudnoća, prirodan porođaj bez komplikacija, telu treba neko vreme da se oporavi.

Period babinja – 40 dana, rok je koji je poznat narodnoj mudrosti i to je sasvim dobra orijentacija. Otprilike toliko rezovima treba da lepo zarastu, a rezove ćemo imati – ako smo prošle bez carskog, epiziotomiju nećemo izbeći. Dakle, kad počnemo normalno da sedimo, tkivo je zaraslo.

Međutim, tu je i mnogo drugih razloga, zbog kojih nam još neko vreme neće biti do seksa, a koje treba da razumemo i sa njima računamo – i mi same i naš partner.

Svi zahtevi naše nove životne uloge i preokupacije potiskuju seksualnost u treći plan, a telesna hemija ih prati u stopu.

128 Nova mama i stara intima

Dok dojimo bebu, lučimo hormon prolaktin, koji anestezira libido.

Pedijatri i ginekolozi i naše bake, svi toplo preporučuju dojenje.

Zbog bebe i zbog nas. Najzdravija hrana, izgradnja imuniteta, prisan kontakt sa majkom – dojenje je najbolje za bebu.

Dojenje takođe izaziva blage kontrakcije, odnosno, rad mišića materice i ona se polako vraća u svoj prvobitni oblik.

Comments