Koliko god različiti bili svadbeni običaji u različitim kulturama, jedno je zajedničko – nevesta nosi posebnu svadbenu haljinu, doteruje se i izgleda najlepše moguće za svoje venčanje.

U Kambodži, tradicija je da mlada nosi haljinu koja je generacijama pripadala njenoj porodici i koju su neveste oblačile na dan venčanja. U Maroku, mlada se presvlači tri do sedam puta tokom ceremonije, a u Alžiru se mogu videti predivne šare napravljene kanom na rukama i nogama neveste – tamo se održava i zabava kane, noć pre ceremonije venčanja. Pogledajte ove divne fotografije tradicionalnih venčanica u različitim kulturama.

Filipinska mlada nosi komplikovanu dvodelnu haljinu koja liči na tradicionalnu nošnju na Filipinima. Običaj nalaže da mlada ne isprobava haljinu dan pre venčanja, jer to donosi nesreću.

U Japanu, uobičajen šinto stil venčanja zahteva nekoliko svadbenih haljina koje nevesta presvlači tokom svadbenog dana.

Venčanica može da bude jednostavna u boji i teksturi, a kimono za samu ceremoniju venčanja je crven i zlatan, izvezen simboličnim slikama i šarama, koje predstavljaju sreću. Presvlačenje nakon venčanja, simbolizuje nevestino preuzimanje boja porodice svog muža.

U pakistanskoj tradicionalnoj kulturi, neveste nose zlatni nakit i haljine u raskošnim bojama, bogato protkane svetlucavim nitima i posute šljokicama.

Comments