Evo nekih cvetova i njihove simbolike, koji vas mogu inspirisati u osmišljavanju venčanog buketa.

Ruže su jedan od najsnažnijih simbola romantike i ljubavi. Ruža je vekovima kraljica cvetova i jedan od mitova govori da je ruža nastala iz kapi Adonisove krvi (grčki Bog prirode i biljnog sveta) u njegovoj ljubavi prema Afroditi (Boginji ljubavi).

Bele ruže se najčešće koriste u izradi bidermajera, zbog slaganja sa venčanicom, pa su poznate i kao “mladin cvet”, simbol jedinstva, vrline i čistoće ljubavi, koji u bračnu vezu donosi ugled i poštovanje.

Crvene ruže znače strast i simbolizuju pravu ljubav i hrabrost i predstavljaju divan kontrast uz belu venčanicu, pa su takođe odličan izbor za ukusan i prelep bidermajer.

Božur ima raskošan cvet, koji se povezuje sa romansom i blagostanjem, simbolizuje srećan i skladan brak, a ima ga u velikom izboru nežnih boja – od bele i roze, do purpurnih i crvenih nijansi. Božur cveta od maja do juna i od oktobra do kraja decembra, pa ako se vaš datum venčanja nalazi u ovom periodu, razmislide o bidermajeru od božura.

Kale su otmene, glatke i najčešće bele, ali se mogu naći u crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj boji. Ako je vaš autfit dostojanstven, sveden i elegantan, upotpunite ga bidermajerom od kala. One su idealne za venčanje na otvorenom i tokom leta, jer su veoma otporne na toplotu (bidermajer neće izgubiti svežinu tokom svadbenog veselja).

Orhideje su takođe veoma otmen izbor i one su toliko specifične, da im ne treba dodatni aranžman. Cvetaju tokom cele godine i simbolizuju plodnost, luksuz, lepotu i ljubav, pa su savršeno prikladne za bidermajer.

Lale su savršeno cveće za mlade koje vole da sve bude jednostavno, a istovremeno i fensi. Mogu se naći same ili u kombinaciji sa drugim cvećem u buketu, a najlepše kod lala je to što pružaju najveći izbor boja. Lale simbolizuju ljubav i strast, a različite boje nose različita značenja – bela lala predstavlja praštanje, purpurna je znak vernosti, crvena simbol savršene ljubavi…

Izvor fotografija: instagram.com/authanticlovemag

Brankica Milošević

Comments