Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

1/2

Nalepši buket cveća na tvojoj svadbi je onaj u tvojim rukama – bidermajer. Neizostavan deo nevestinog aksesoara, koji kompletira tvoj autfit i slaže se sa ostalim ukrasima i cvetnim aranžmanima. Bidermajer predstavlja štafetu sreće ili prenosni pehar, koji ćeš proslediti dalje, sa najboljim željama.

Simbolika bidermajera je sreća i plodnost, a čin bacanja buketa predstavlja prenošenje sreće drugima. Običaj nošenja i bacanja nevestinog buketa zadržao se vekovima i jedan je od centralnih događaja na venčanju. Neudate mladine i mladoženjine prijateljice i rođake okupljaju se u nameri da uhvate bidermajer, jer se veruje da će ona koja ga uhvati biti sledeća nevesta – a i zato što je bacanje i hvatanje buketa zabavno i na mnogim venčanjima predstavlja najveseliji i najspontaniji momenat (ovekovečen zanimljivim fotografijama).

Običaj je nastao u Francuskoj, u 14. veku – tada se verovalo da dodirivanje mlade donosi sreću, a potreba za konkretnijim i opipljivijim znamenjem sreće donela je običaj cepanja mladine venčanice. Naravno, nevestama se to nije sviđalo i htele su da sačuvaju svoje venčane haljine, pa su počele da beže i u bekstvu bacaju za sobom cveće, kako bi zavarale one koji su hteli da uhvate malo sreće. I tako se praktične neveste spontano uvele civilizovan običaj bacanja cveća – bidermajera, koji prenosi sreću, a “hvatanje sreće” je ograničeno na devojke, koje žele da i same postanu neveste.

Vrlo često savremene neveste naručuju dva bidremajera – jedan koji će sačuvati za uspomeni i jedan koji će baciti. U zavisnosti od lokalnih i porodičnih običaja, bidermajer će kupiti nevesta, ili svekrva, mladina kuma, a ponekad i dever, pa ako želiš da vodiš računa o običajima, raspitaj se ko treba da mladi nabavi i donese bidermajer (svakako ćeš ga sama osmisliti i dogovoriti se u cvećari ili sa dekoraterom, šta je ono što želiš).

Bidermajer se pravi od svežeg cveća, sa neparnim brojem cvetova. Pupoljci simbolizuju novi život (plodnost), rascvetali cvetovi predstavljaju napredak i bračnu sreću, a izbor vrste cveća govori o vezi među mladencima i o samoj nevesti.

Editors choice