Nalepši buket cveća na tvojoj svadbi je onaj u tvojim rukama – bidermajer. Neizostavan deo nevestinog aksesoara, koji kompletira tvoj autfit i slaže se sa ostalim ukrasima i cvetnim aranžmanima. Bidermajer predstavlja štafetu sreće ili prenosni pehar, koji ćeš proslediti dalje, sa najboljim željama.

Simbolika bidermajera je sreća i plodnost, a čin bacanja buketa predstavlja prenošenje sreće drugima. Običaj nošenja i bacanja nevestinog buketa zadržao se vekovima i jedan je od centralnih događaja na venčanju. Neudate mladine i mladoženjine prijateljice i rođake okupljaju se u nameri da uhvate bidermajer, jer se veruje da će ona koja ga uhvati biti sledeća nevesta – a i zato što je bacanje i hvatanje buketa zabavno i na mnogim venčanjima predstavlja najveseliji i najspontaniji momenat (ovekovečen zanimljivim fotografijama).

Običaj je nastao u Francuskoj, u 14. veku – tada se verovalo da dodirivanje mlade donosi sreću, a potreba za konkretnijim i opipljivijim znamenjem sreće donela je običaj cepanja mladine venčanice. Naravno, nevestama se to nije sviđalo i htele su da sačuvaju svoje venčane haljine, pa su počele da beže i u bekstvu bacaju za sobom cveće, kako bi zavarale one koji su hteli da uhvate malo sreće. I tako se praktične neveste spontano uvele civilizovan običaj bacanja cveća – bidermajera, koji prenosi sreću, a “hvatanje sreće” je ograničeno na devojke, koje žele da i same postanu neveste.

Vrlo često savremene neveste naručuju dva bidremajera – jedan koji će sačuvati za uspomeni i jedan koji će baciti. U zavisnosti od lokalnih i porodičnih običaja, bidermajer će kupiti nevesta, ili svekrva, mladina kuma, a ponekad i dever, pa ako želiš da vodiš računa o običajima, raspitaj se ko treba da mladi nabavi i donese bidermajer (svakako ćeš ga sama osmisliti i dogovoriti se u cvećari ili sa dekoraterom, šta je ono što želiš).

Bidermajer se pravi od svežeg cveća, sa neparnim brojem cvetova. Pupoljci simbolizuju novi život (plodnost), rascvetali cvetovi predstavljaju napredak i bračnu sreću, a izbor vrste cveća govori o vezi među mladencima i o samoj nevesti.

Comments