Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

Kako da izbegneš anksioznost na dan venčanja

Iznenađujući trendovi za venčanja u ovoj godini

Beskompromisno venčanje – ko će sve da se uvredi

Najčešće greške koje mlade prave pri izboru šminke i frizure

Instagram trendovi za prolećna venčanja

Uvrnute stvari o kojima nemaš prilike da razgovaraš – dok ne dobiješ decu

1/2

Nalepši buket cveća na tvojoj svadbi je onaj u tvojim rukama – bidermajer. Neizostavan deo nevestinog aksesoara, koji kompletira tvoj autfit i slaže se sa ostalim ukrasima i cvetnim aranžmanima. Bidermajer predstavlja štafetu sreće ili prenosni pehar, koji ćeš proslediti dalje, sa najboljim željama.

Simbolika bidermajera je sreća i plodnost, a čin bacanja buketa predstavlja prenošenje sreće drugima. Običaj nošenja i bacanja nevestinog buketa zadržao se vekovima i jedan je od centralnih događaja na venčanju. Neudate mladine i mladoženjine prijateljice i rođake okupljaju se u nameri da uhvate bidermajer, jer se veruje da će ona koja ga uhvati biti sledeća nevesta – a i zato što je bacanje i hvatanje buketa zabavno i na mnogim venčanjima predstavlja najveseliji i najspontaniji momenat (ovekovečen zanimljivim fotografijama).

Običaj je nastao u Francuskoj, u 14. veku – tada se verovalo da dodirivanje mlade donosi sreću, a potreba za konkretnijim i opipljivijim znamenjem sreće donela je običaj cepanja mladine venčanice. Naravno, nevestama se to nije sviđalo i htele su da sačuvaju svoje venčane haljine, pa su počele da beže i u bekstvu bacaju za sobom cveće, kako bi zavarale one koji su hteli da uhvate malo sreće. I tako se praktične neveste spontano uvele civilizovan običaj bacanja cveća – bidermajera, koji prenosi sreću, a “hvatanje sreće” je ograničeno na devojke, koje žele da i same postanu neveste.

Vrlo često savremene neveste naručuju dva bidremajera – jedan koji će sačuvati za uspomeni i jedan koji će baciti. U zavisnosti od lokalnih i porodičnih običaja, bidermajer će kupiti nevesta, ili svekrva, mladina kuma, a ponekad i dever, pa ako želiš da vodiš računa o običajima, raspitaj se ko treba da mladi nabavi i donese bidermajer (svakako ćeš ga sama osmisliti i dogovoriti se u cvećari ili sa dekoraterom, šta je ono što želiš).

Bidermajer se pravi od svežeg cveća, sa neparnim brojem cvetova. Pupoljci simbolizuju novi život (plodnost), rascvetali cvetovi predstavljaju napredak i bračnu sreću, a izbor vrste cveća govori o vezi među mladencima i o samoj nevesti.

Editors choice