Minimalistička dekoracija ne znači da ćete se manje truditi, nego da ćete promišljenije posmatrati prostor i dati prednost čistim linijama i malom broju upadljivih detalja, naspram kitnjaste i bogate dekoracije, koja obiluje čipkom, satenom, bojama i utiscima koji “bombarduju” sa svih strana. Minimalizam je elegantan, umeren i prijatan, a efektnost je zasnovana upravo na promišljenom i odmerenom uparivanju linija, materijala i boja. Možda će vam biti potrebno da angažujete dizajnera, a ako ste i sami zainteresovani za dizajn i uređenje prostora, biće vam dovoljno da pronađete predloge, savete i primere, kojih na Internetu ima mnogo. Evo nekih smernica, koje vam mi možemo dati.

Držite se jednog dizajnerskog elementa

Mnogi poistovećuju minimalizam sa besprekornom i nenarušenom belinom i izvesnim sterilnim utiskom, ali ne radi se o tome. Suština je u tome da odaberete jedan element, jedan koncept i da ga se držite. To mogu da budu sveće – veliki broj sveća raznih veličina i boja, koje osvetljavaju prostor iz uglova i sa poda. Ili lampioni, koji vise sa svih strana. Ili obilje bujnog zelenila. Baloni. Satenske mašne. Dekoracija grupisana oko mladenačkog stola, ili mesta koje ste odredili za fotografisanje. Držite se jedne ideje i ne gomilajte sve što vam se svidi – odaberite jedan element i istražite njegove mogućnosti. To može da bude osvetljenje, ili boja, ukrasni predmeti, ili prirodno cveće i biljke. Vašom dekoracijom može dominirati drvo, kao rustičan element, ili staklo, kao sofisticiran i elegantan, ili nešto treće.

Ograničite paletu boja

Odaberite dve boje i treću neutralnu, kao osnovu i držite se te kombinacije. U neutralnom svetlom prostoru, linija stolova zastrtih stolnjacima koji se uklapaju u boju zidova i poda (bež, bela, boja peska), može biti naglašena jasnom crvenom ili bordo bojom ruža ili božura, što će delovati veoma impresivno (i izgledaće dobro na fotografijama).

Odaberite teksturu umesto tekstila

Postavite drvene stolove i stolice i nemojte ih zastirati – neka se tekstura vidi i oseća, a kao dekoraciju korisite porculanske tanjire, kristalne čaše i cvetne aranžmane u staklenim vazama.

Comments