Biti dobar roditelj nije teško, iako je to najzahtevniji posao života. Dovoljno je da uvek imate na umu najbolji interes svog deteta – mada to nije uvek jednostavno. Ako se vodite tom jednom smernicom, bićete dobar roditelj, a računajte na to da ćete grešiti i da nećete uvek biti u stanju da znate šta je najbolje za vaše dete, ili ćete biti ubeđeni da znate, a to neće biti istina. Evo još nekih smernica, koje mogu da vam budu korisne.

kako biti dobar roditelj Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Budite primer svom detetu

Suština vaspitanja je u vašem načinu života i doslednosti vrednostima i stavovima – živite onako kako govorite i nećete dovoditi dete u konflikte, govoreći jedno, a radeći drugo. Zastupajte svoje stavove svojim načinom života i budite dosledni – to je ono što će dete “upiti” bez ikakvih lekcija i objašnjavanja.

Pokažite svoju ljubav

Ljubavlju ne možete razmaziti dete, pa se nemojte plašiti toga. Ne možete previše voleti svoje dete. Dete postaje razmaženo ako mu umesto pažnje, posvećivanja, vremena, razumevanja, strpljenja i interesovanja za njegova razmišljanja, ideje, probleme i dileme, dajete materijalnu nadoknadu, ponašate se suviše popustljivo, previše ga štitite i sputavate mu slobodu (jer tako se manje plašite za njega). To nije ponašanje u naboljem interesu deteta, već da bi se roditelj osećao sigurnije i manje se angažovao.

Comments