Znate ono što govore u filmovima “pa šta ako se ne poznajemo dobro, imamo ostatak života pred sobom za upoznavanje” – pa, izgleda da ne misle tako samo scenaristi romantičnih filmova. Šanse za opstanak bračne zajednice ne leže u vremenu koje ste proveli zajedno pre toga, niti u jakim emocijama, već u tome koliko ste spremni za brak.

Sigurno poznajete bar jedan par koji se zabavljao deset godina i – ništa. Onda su iznenada raskinuli, a zatim su u roku od par meseci našli nove partnere, zasnovali bračne zajednice i verovatno imaju i decu blisku po uzrastu. Možda znate i neke koji su se jednostavno zaljubili i od prvog trenutka bili sigurni da su pravi jedno za drugo, da je potraga završena i da nemaju šta da čekaju. Venčali su se i još uvek su u braku i deluju sasvim zadovoljno i ispunjeno.

Istraživanja su pokazala da oko 60 procenata muškaraca veruje u ljubav na prvi pogled, dok su žene skeptičnije – oko 40 posto ženskog sveta smatra da je to više od prolazne zaljubljenosti.

Iskustva bračnih parova, kao i stručnjaka koji se bave ovom temom, pokazuju da brak za koji se dvoje odluče posle kratkog poznanstva, ima iste šanse za opstanak kao i svaki drugi, odnosno, nije obavezno greška. Sama rešenost da se sklopi brak, da se zvanično prihvati odgovornost za zajedništvo, parove često motiviše da se trude i da grade odnos – i da rešavaju probleme zbog kojih bi, da su u vezi, možda raskinuli, naljutili se jedno na drugo i tražili pauzu, ili smatrali da je neoprostivo ono što je partner učinio. Sa druge strane, često je teško odustati i prekinuti loš brak iz istih razloga – suviše vremena, emocija i truda je uloženo u odnos, da bi se tek tako odustalo.

Comments