Spremni ste i očekujete telesne promene u trudnoći – to ste viđali i jasno vam je da će vam porasti stomak, da ćete dobiti na težini, da će vam biti muka… Ali, niko vas nije upozorio na psihološke promene, koje se takođe odvijaju u vama za vreme trudnoće. Hormonska ravnoteža vam se menja, a u skladu sa tim, osećaćete se i ponašati drugačije i treba da znate da to nije neobično, nenormalno i neočekivano.

Prvo tromesečje

U prva tri meseca ćete verovatno biti obuzeti fizičkim promenama, koje neće biti vidljive, ali zbog kojih ćete se često osećati loše, pa nećete ni primetiti psihološke promene. Ako vas po ceo dan bole grudi i muka vam je, naravno da ste nervozni, umorni i razdražljivi i da se ne osećate i ne ponašate na uobičajen način. Ali brojne psihološke promene se javaljaju upravo u trenutku kad otkrijete da ste u drugom stanju. Promene raspoloženja koje ste prepoznavali kao PMS, sada će biti mnogo jače i nećete moći da kontrolišete emotivne ispade – uglavnom će se dešavati da vas nešto gane i rasplače, tako da uopšte ne možete da se suzdržite. Ali isto tako se mogu javljati napadi potištenosti i besa, kao i straha i anksioznosti, a koliko će to biti drastično i upadljivo, najviše zavisi od vašeg temperamenta i tipa ličnosti. Pomoći će ako imate među najbližima puno razumevanje i podršku.

trudnoća 1 Šta se u trudnoći menja – u tvojoj glavi

Drugo tromesečje

Kad počne stomak da raste, trudnice počinju da se osećaju bolje i stabilnije. Nagle promene raspoloženje se stišavaju, smanjuje se anksioznost i strah, uglavnom prestaje mučnina i počinje da raste osećaj blagostanja i povezanosti sa bebom. Najsnažniji utisak u psihološkom, emotivnom i fizičkom smislu, jeste osećaj pokretanja bebe. Međutim, u ovom peridou se javlja briga zbog intimnosti sa partnerom – telo se menja i trudnica ima osećaj da više nije ženstvena i seksualno privlačna, a kod oboje se može pojaviti strah da seksulanim odnosima mogu da naškode bebi. Istovremeno, seksualna želja se kod žene pojačava, podstaknuta prilivom krvi u reproduktivne organe i intimne delove, koji postaju prokrvljeniji i osetljiviji.

Comments