Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Treće tromesečje

U poslednjem trimestru, osećanje blagostanja i smirenosti raste, ali raste i strepnja pred predstojećim događajem i strah od porođaja – u visokoj trudnoći, žene često govore sebi “samo da sve bude u redu sa detetom”. U fizičkom smislu, u poslednjem mesecu, trudnoća postaje sve teža, što je prirodna priprema za porođaj, koji će doći kao kulminacija i olakšanje, nakon neprekidnog nošenja tereta u stomaku, koji pritiska bešiku i ne dozvoljava trudnici da mirno spava.

U ovom periodu – kada promene kod trudinice postaju vidljive – muškarac prvi put ima stvaran doživljaj i shvata da u telu voljene osobe raste malo biće, njegovo dete. To ga može ispuniti ponosom, pojačati njegovo zaštitničko ponašanje, ali ga istovremeno i uplašiti i učiniti ga nesigurnim, jer ne zna šta će budućnost doneti i kako da se za to pripremi. Budući očevi obično počinju da osećaju potrebu za akcijom i daju se na uređivanje kuće, opremanje dečije sobe, majstorisanje – na taj način se pripremaju za dolazak bebe. A svoje supruge počinju da tretiraju sa više pažnje i poštovanja, svesni da one čine nešto krajnje izuzetno i da u tome treba da im pruže oslonac na svaki način. Oni će nastojati da se dobro pokažu i skrivaće svoju nesigurnost i strahove, ali potiskivanje osećanja može dovesti do psihosomatskih tegoba, kao i do anksioznosti i depresivnih epizoda. Ni muškarcima nije lako, tokom trudnoće.

trudnoća 2 1 Šta se u trudnoći menja – u tvojoj glavi

Postporođajna depresija

Ukoliko u periodu trudnoće žena nema dovoljno vremena da procesuira svoje emotivne promene, da bude fokusirana na sebe i prati razvoj svog drugog stanja, jer je preopterećena poslom i pod stresom, posle porođaja se može javiti postporođajna depresija, kao posledica neadekvatne psihološke i emotivne pripreme za majčinstvo. Statistički podaci ukazuju na to se 13 odsto žena suočava sa postporođajnom depresijom, ali taj procenat je realno verovatno veći , jer žene ne prijavljuju svoje stanje i ne traže pomoć, glumeći radost i obuzetost majčinstvom i brigom o bebi, koje se od mlade majke očekuje. Psiholozi savetuju mladim mamama da se ne ustručavaju da potraže pomoć, jer im je potrebna, da bi mogle da se nose sa svim daljim izazovima majčinstva.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Editors choice