Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Nagrada i kazna su do skoro bili alfa i omega vaspitanja, a možda su to pretežno i sada, ali najzad je došlo vreme kada mnogi stručnjaci zastupaju stav da je ovaj metod vaspitanja destruktivan i prevaziđen, što mi je donelo veliko olakšanje. Odnekud se pojavilo takozvano savremeno roditeljstvo, o kome govore ljudi koji misle i osećaju slično kao ja i više ne osećam da sam sama u svojim shvatanjima i praksama i da su mi deca nabujali korov, zato što nikada nisam pokušavala da ih disciplinujem. Verujem da je to savremeno roditeljstvo nastalo iz samosvesti osoba sličnih meni, koje dobro pamte nepravde, povređivanja i frustracije iz svog detinjstva, koje su mnogo vremena provele razmišljajući i uviđajući zašto su se njihovi roditelji ponašali tako kako su se ponašali, nastojeći da pronađu razumevanje i oproštaj i da na osnovu svog iskustva, svojih uvida i svesti izgrade drugačiji odnos sa svojom decom, u kome će ljubav, poverenje i poštovanje biti najvažnije smernice vaspitanja. A ja zaista verujem da je to jedino vaspitanje koje je deci potrebno – tretirati ih sa poštovanjem, slušati ih i posmatrati, davati smernice i objašnjenja zašto nešto radimo ili ne radimo, kojima oni veruju kad veruju roditelju.

roditeljstvo 1 Vaspitanje bez kažnjavanja – zajednički razvoj deteta i roditelja

Ako roditelj ne laže, ne besni, ne kažnjava ih, ne zabranjuje, ne nameće svoju volju i svoju reč kao zakon koji su deca dužna da poštuju samo zato što su deca – vaspitanje neće biti lako ni glatko, jer istina, poverenje i poštovanje uvek traže više. Više davanja, više prisutnosti, više strpljenja, više svesti. Osim toga, kada odrastaju u atmosferi poštovanja i ljubavi, bez disciplinovanja i nametanja, deca se vrlo rano suočavaju sa tim da van kuće takvi odnosi nisu uobičajeni, da je njihova sloboda u ophođenju sa drugima ponekad nepoželjna, da ih drugi odrasli ne poštuju (vaspitači, učitelji, nastavnici, ostatak porodice), da se neki njihovi drugari plaše svojih roditelja, da lažu i kriju neke svoje postupke jer će dobiti batine (“zamisli mama, nju biju kod kuće ako dobije četvorku” – a to je u našoj maloj zajednici stvarno nezamislivo) i roditelj će imati mnogo posla da objasni detetu kako i zašto postoje dvostruki standardi, licemerje, sujeta, zašto mora da bude psiholog i emotivni virtuoz da bi uredilo svoje odnose sa osobama koji su autoriteti, odnosno, koje imaju moć da mu zagorčaju život i kao da to baš rado čine. Sudar vrednosti iz uskog zaštićenog kruga i onog spoljašnjeg u kome treba nekako da se orijentišeš sa onim što učiš i saznaješ o sebi i drugima, neminovan je. Ali, svaki porodični krug je, ako ne bezbedno i zaštićeno mesto, a ono izolovano i predstavlja istinit svet u odnosu na onaj spoljašnji, a taj sudar se zove socijalizacija i kroz taj proces svi prolazimo, stičući manje ili više veština, zadobijajući manje ili veće povrede, iznoseći iz njega uvide i spoznaje. Dete odgajano u uvažavanju, bez kažnjavanja i uslovljavanja, ima sve šanse da izgradi visoku samosvest i da bude zadovoljno sobom i svojim vrednostima, odnosno, da ih shvati i upotrebi kao svoje prednosti u životu.

Nije lako biti dosledan roditelj i odgovoriti na sve izazove smireno i mudro, jer je roditelj sve vreme nesavršena osoba, koja se bori sa sopstvenim slabostima i ograničenjima, ali kroz odnos sa detetom roditelj takođe svakog dana uči dragocene lekcije – o sebi, svetu, životu, o roditeljstvu. Ako shvatimo vaspitanje i usmeravanje deteta (ka samom sebi, otkrivanju i korišćenju sopstvenih kapaciteta i talenata), kao dinamičan i obostran odnos učenja i odrastanja i mi ćemo od tog odnosa imati neprocenjivu dobrobit.

Fotografije: unsplash.com

Aleksina Đorđević

Editors choice