Praktikujte ljubazan i afirmativan odnos

Veze između stotine milijardi moždanih ćelija u mozgu deteta, kreiraju se kroz iskustvo i razvoj. Stvaranje sinapsi podstaći ćete svojim pozitivnim ponašanjem – grdnje, kažnjavanje, naređivanje, očekivanje da dete posluša bez pogovora, odavno su prevaziđeni. Savremeno roditeljstvo praktikuje razumevanje, objašnjavanje, usmeravanje, kroz razgovor i interakciju. Kad podstičete dete da razmišlja i rezonuje, ono to i čini, učeći spontano da razlikuje dobro od lošeg i da pravi izbore.

Izgradite poverenje

Poverenje je najvažniji faktor svakog kvalitetnog odnosa, a u odnosu između deteta i roditelja je možda i najvažniji. Neka vaše dete zna da uvek sve može da vam kaže i poveri i da uvek treba prvo vama da se obrati, kad ima neki problem. Ali ne zato što vi to zahtevate od njega, nego zato što ono zna da ga nećete osuditi, naljutiti se i kazniti ga, već da ćete ga uvek razumeti i pružiti mu podršku. Budite osoba od poverenja, pa će vaše dete izrasti u osobu koja ume da izgradi poverenje i kojoj se može verovati.

Postoji i ovo – ako ste strog i zahtevan roditelj, ostanite takvi i budite dosledni. Za detetovo mentalno zdravlje je najvažnija doslednost na koju može da računa. Ali ako niste dosledni, ako vaša tolerancija zavisi od vaših promena raspoloženja, a ne od stavova, uverenja i discipline, slaćete detetu oprečne poruke i ono neće moći da se osloni na vas i da računa na vas.

kako biti dobar roditelj 1 Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Razgovarajte sa detetom

Držite otvorenu liniju komunikacije i uvek razgovarajte sa detetom i to sa punim uvažavanjem sagovornika. Tretirajte ga kao sebi ravnog, kao razumnu osobu i pomozite mu da angažuje svoje kapacitete za shvatanje i povezivanje. Obratite punu pažnju na ono što vam dete govori – i bićete iznenađeni koliko mnogo možete da naučite. Ostanite otvorenog uma, ne uzimajte dete zdravo za gotovo i ne rugajte mu se, nikada. Komunikacija je auto-put poverenja u vašem odnosu, ali je i izgradnje integriteta vašeg deteta. Kroz razgovor, ono koristi svoje mentalne kapacitete i povezuje i integriše različite delove svog mozga – gradi nove veze među neuronima, uči da spaja razmišljanje, imaginaciju, osećanja i rezonovanje i da se tim alatima svakodnevno služi. Dakle, razgovarajte o svemu, naročito o zabrinjavajućim i neprijatnim događajima – tražite da vam dete opiše kako se osećalo, šta je mislilo, čega se plašilo, šta mu je najteže palo… Ne morate imati sve odgovore i rešenja, dovoljno je da slušate i razumete, da svojim interesovanjem i razumevanjem date detetu dozvolu za sva njegova osećanja i stanja.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments