Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Sofisticirane i romantične: Najnovije svadbene kreacije Zaca Posena

1/2

Ako osećate pritisak porodice i okoline da stupite u brak, možda možete da se oduprete, tako što ćete objaviti veridbu. U to spada prsten, skromna proslava sa najužom porodicom i prijateljima, koja će vam kupiti vreme i doneti duševni mir. Vas dvoje treba da se uzmete zato što ste načisto sa tim da je brak vaš izbor, a ne samo logičan sled stvari, pri čemu za tu logiku vrlo agresivno navijaju svi oko vas. Da, agresivno. Vaša majka jedva čeka unučiće, a verovatno i njegova. Svi iz vaše generacije već imaju decu. Oni drže u rukama vaš biološki časovnik i stalno kuckaju po njemu, ukazujući vam da je vreme ograničeno.

Šta vam svi oni, koji se zaklinju da vam žele sve najbolje i da iskreno za vas navijaju, zapravo poručuju? Ništa mnogo dublje i smislenije, osim da nemate prava da budete srećni onako kako vi hoćete. Vi treba da ispunite njihova očekivanja. Možda treba, u onom delu u kome ste dužni da umirite porodicu, da biste imali mira od njih. Razmislite o veridbi, to je jedan vrlo mudar način da produžite stanje zabavljanja i da sve oko sebe uverite da ste na putu ka braku. Jer možda stvarno jeste, ali zaiste ne treba niko da vas goni tim putem i da vam kroji sudbinu. Ovakva vrsta pritiska izražava se na nekoliko vrlo jasnih načina, maskiranih u brigu za vašu budućnost.

Buket Svi žele da stupite u brak: Da li je VERIDBA rešenje?

Govore vam da se već dovoljno znate

Možda ste zajedno godinu dana, možda pet, ili deset. Ako ste zaista zajedno već deset godina, a nikako se ne rešavate da stupite u brak, okolina se verovatno već totalno smorila od napora da vas privoli da se ozakonite. Verovatno vam još ponekad, iz osećanja dužnosti, predočavaju da je odavno krajnje vreme i da ne znaju šta više čekate, ali oni vas već prihvataju (makar i nevoljno) kao neku vrstu bračnog para. Međutim, to što vam govore da se već dovoljno znate i da nema šta više da se upoznajete pre braka, nema nikakve veze sa vremenom koje ste vi proveli u vezi. Zabavljanje je jedan nivo odnosa, zajednički život drugi, a brak, u smislu stupanja u instituciju u kojoj treba da rodite i odgajite decu, sasvim treći. Na različitim nivoima odnosa, potrebe i prioriteti su različiti – u tome ćete i sami sebi biti novi i nepoznati. Ljudi se menjaju i stalno se upoznaju, a brak nije tačka u toj promeni, nego nova dinamika odnosa sa sopstvenim nepoznanicama. Radi se samo o tome koliko ste spremni za taj izazov, a ne koliko ste se dugo zabavljali. U tom smislu, veridba je vrlo preporučljiv prelazni oblik, ne samo kao potez za smirivanje porodičnih podsticaja ka braku, nego i za vas, kao par. Period za pravljenje planova i početak zajedničkog života. Priprema za sledeći nivo odnosa, kada će zahtevi postati još ozbiljniji i dugoročniji.

Pozivaju se na vaše godine i biološki sat

Ne mogu da mislim o tome drugačije, nego kao o pakosti. Zar vi ne znate koliko imate godina, pa neko treba da vas podseća i to još u kontekstu da ste već suviše matori, da biste bogznašta očekivali od života i da vam je krajnje vreme da se smirite? S jedne strane, to je bezobrazno i izbezumljujuće. S druge strane, godina proizvodnje je realna cifra, od koje ne možete pobeći, koliko god se vi osećali mladi duhom, zdravi i očuvane telesne snage. Jer, možda će se podesiti da vaše dete uđe u pubertet, kad vi uđete u klimakterijum, a to je pun kazan hormona, koje nema šta da uravnoteži. Međutim, vaš subjektivni osećaj je i ovde jedini relevantan. Osim toga, vi možda uopšte ne želite decu. To nije razlog da se odreknete partnerstva i braka, kao što ni želja za decom nije razlog da se stupi u brak. Deca nemaju nikakve veze sa našim ugovorima. Ako se i sami dvoumite i ne možete sebi da razjasnite kako stoje stvari sa vašom željom za roditeljstvom, možda ćete pronaći jasniji odgovor u periodu vereništva. To je predvorje braka, a u predvorju se može još malo sačekati.

Stolica1 Svi žele da stupite u brak: Da li je VERIDBA rešenje?

Editors choice