Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

1/2

Ako osećate pritisak porodice i okoline da stupite u brak, možda možete da se oduprete, tako što ćete objaviti veridbu. U to spada prsten, skromna proslava sa najužom porodicom i prijateljima, koja će vam kupiti vreme i doneti duševni mir. Vas dvoje treba da se uzmete zato što ste načisto sa tim da je brak vaš izbor, a ne samo logičan sled stvari, pri čemu za tu logiku vrlo agresivno navijaju svi oko vas. Da, agresivno. Vaša majka jedva čeka unučiće, a verovatno i njegova. Svi iz vaše generacije već imaju decu. Oni drže u rukama vaš biološki časovnik i stalno kuckaju po njemu, ukazujući vam da je vreme ograničeno.

Šta vam svi oni, koji se zaklinju da vam žele sve najbolje i da iskreno za vas navijaju, zapravo poručuju? Ništa mnogo dublje i smislenije, osim da nemate prava da budete srećni onako kako vi hoćete. Vi treba da ispunite njihova očekivanja. Možda treba, u onom delu u kome ste dužni da umirite porodicu, da biste imali mira od njih. Razmislite o veridbi, to je jedan vrlo mudar način da produžite stanje zabavljanja i da sve oko sebe uverite da ste na putu ka braku. Jer možda stvarno jeste, ali zaiste ne treba niko da vas goni tim putem i da vam kroji sudbinu. Ovakva vrsta pritiska izražava se na nekoliko vrlo jasnih načina, maskiranih u brigu za vašu budućnost.

Buket Svi žele da stupite u brak: Da li je VERIDBA rešenje?

Govore vam da se već dovoljno znate

Možda ste zajedno godinu dana, možda pet, ili deset. Ako ste zaista zajedno već deset godina, a nikako se ne rešavate da stupite u brak, okolina se verovatno već totalno smorila od napora da vas privoli da se ozakonite. Verovatno vam još ponekad, iz osećanja dužnosti, predočavaju da je odavno krajnje vreme i da ne znaju šta više čekate, ali oni vas već prihvataju (makar i nevoljno) kao neku vrstu bračnog para. Međutim, to što vam govore da se već dovoljno znate i da nema šta više da se upoznajete pre braka, nema nikakve veze sa vremenom koje ste vi proveli u vezi. Zabavljanje je jedan nivo odnosa, zajednički život drugi, a brak, u smislu stupanja u instituciju u kojoj treba da rodite i odgajite decu, sasvim treći. Na različitim nivoima odnosa, potrebe i prioriteti su različiti – u tome ćete i sami sebi biti novi i nepoznati. Ljudi se menjaju i stalno se upoznaju, a brak nije tačka u toj promeni, nego nova dinamika odnosa sa sopstvenim nepoznanicama. Radi se samo o tome koliko ste spremni za taj izazov, a ne koliko ste se dugo zabavljali. U tom smislu, veridba je vrlo preporučljiv prelazni oblik, ne samo kao potez za smirivanje porodičnih podsticaja ka braku, nego i za vas, kao par. Period za pravljenje planova i početak zajedničkog života. Priprema za sledeći nivo odnosa, kada će zahtevi postati još ozbiljniji i dugoročniji.

Pozivaju se na vaše godine i biološki sat

Ne mogu da mislim o tome drugačije, nego kao o pakosti. Zar vi ne znate koliko imate godina, pa neko treba da vas podseća i to još u kontekstu da ste već suviše matori, da biste bogznašta očekivali od života i da vam je krajnje vreme da se smirite? S jedne strane, to je bezobrazno i izbezumljujuće. S druge strane, godina proizvodnje je realna cifra, od koje ne možete pobeći, koliko god se vi osećali mladi duhom, zdravi i očuvane telesne snage. Jer, možda će se podesiti da vaše dete uđe u pubertet, kad vi uđete u klimakterijum, a to je pun kazan hormona, koje nema šta da uravnoteži. Međutim, vaš subjektivni osećaj je i ovde jedini relevantan. Osim toga, vi možda uopšte ne želite decu. To nije razlog da se odreknete partnerstva i braka, kao što ni želja za decom nije razlog da se stupi u brak. Deca nemaju nikakve veze sa našim ugovorima. Ako se i sami dvoumite i ne možete sebi da razjasnite kako stoje stvari sa vašom željom za roditeljstvom, možda ćete pronaći jasniji odgovor u periodu vereništva. To je predvorje braka, a u predvorju se može još malo sačekati.

Stolica1 Svi žele da stupite u brak: Da li je VERIDBA rešenje?

Editors choice