Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

1/2

Najveći domet ljubavi za koju smo kao ljudi sposobni, jeste prihvatanje nekog onakvog kakav je – a to nam baš i ne ide dobro. Pre svega, za ljude je ogroman zadatak da prihvate i vole sami sebe takve kakvi su i naši ljubavni odnosi su uglavnom uslovljeni. Mi govorimo o bezuslovnoj ljubavi, verujemo u nju, ali je ne poznajemo stvarno. Dosežemo je možda ponekad, na trenutke i možda najčešće u odnosu prema deci. Ponekad, ovo osećanje upoznajemo u bliskom odnosu sa kućnim ljubimcima – upoznavanjem i prihvatanjem životinje, potpuno različite vrste, shvatanjem njenog ponašanja, njenih motiva, načina komunikacije i poštovanje potpune različitosti životinje od čoveka, najviše se približavamo bezuslovnoj ljubavi (naročito ako čuvamo mačke, ili neke druge vrste koje zahtevaju komunikaciju, ali ne podležu dresuri). A ono što radimo sa svojom decom i nazivamo vaspitanjem, najčešće je samo oblik dresure – uslovljavanja. Navikavanje deteta na obroke, uskraćivanjem podoja (ili flašice) onda kada ono traži i pomeranjem vremena za dojenje i uobličavanje ritma spavanja onako kako nama odgovara, kao i navikavanje na nošu, najraniji su oblici dresure i uslovljavanja. Razumljivo je zašto to radimo – iz praktičnih razloga i načina na koji funkcioniše organizacija života. Kad dojimo dete uvek kad ono hoće, pustimo ga da samo uspostavi svoj ritam spavanja i buđenja, da bude u pampersu dokle god mu ne postane neugodno i samo poželi da sedne na nošu, onda mi moramo da se prilagođavamu detetu, a kad to radimo, život nam je mnogo komplikovaniji, obično ne nailazimo na podršku porodice i okoline i često smo očajni od umora i iscrpljenosti, jer nam je teško da pratimo ritam koji diktira beba.

deca Svesno roditeljstvo: Da li volite svoje dete onakvo kakvo je?

Sigurna sam da tako treba da bude, da treba da pratimo, posmatramo i upoznajemo svoju decu, da sa njima komuniciramo, da ih razumemo, prihvatamo i poštujemo kao osobe, kao ličnosti, kao duše i bića, ne od dana rođenja, nego od trenutka začeća i da su oblici vaspitanja koje poznajemo i koji su opšteprihvaćeni, naprosto štetni i pogrešni.

Nagrada i kazna jednako dresura – ako si dobar, onda zaslužuješ ljubav i roditelji su prema tebi blagonakloni i nežni, ako nisi dobar, onda se mršte, grubi su, ukidaju ti privilegije, ne miluju te i ne ljube. Koliko nas je odraslo uslovljeno na ovaj način? A koliko nas je uspelo da osvesti te uslovljenosti i prevaziđe ih kroz sopstveno roditeljstvo?

Editors choice