Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Moguće je posvađati se čak i sa malim detetom. Vi insistirate, ono odbija, vi naređujete, uslovljavate, ucenjujete, ono i dalje odbija ili uzvraća na isti način. Ima vrlo nezgodne dece, koja imaju istančan osećaj za pravdu i ako osećaju da ih ne poštujete i da im namećete nešto glupo i ponižavajuće, istrajaće u svom stavu i poraziti vas. Ego protiv ega, pa vi vidite ko tu vodi koju bitku, ko gubi, a ko dobija.

Znam jednu trogodišnjakinju koja je rešila da ode od kuće, jer nije htela da prihvati nešto što joj je majka nametala. Uzela je svog medu i izašla u mrak. Majka je lukavo virila i čekala da vidi šta će da se desi, a devojčicu je obeshrabrio mrak i beznadežnost cele situacije, pa se poražena i ljuta vratila kući. I to je bio samo početak niza sukoba, otpora i diverzija koje je zatim nastavila da priređuje roditeljima, pretežno majci, koja nikada nije odustala od svog načina da nameće svoja rešenja i zahteve.

Neka deca odrastu u ovakvim nategnutim, neprijatnim i pogrešnim odnosima sa roditeljima, boreći se za sebe i čeličeći svoja istrajavanja i tamo gde ne moraju i gde ne treba to da rade, jer poznaju jedino taj model preživljavanja i očuvanja integriteta.
Kad vaša vrlo mala deca počnu da pokazuju veoma jaku volju da istraju u svom stavu, kad vam pružaju otpor koji vas zaprepašćuje i svađaju se sa vama iako nemaju ni rečnik, ni zrelost, ni razum, vreme je da se povučete i stavite prst na čelo. Ili bolje, stavite neku misleću kapu, ako je imate. Ako ne, posavetujte se sa nekim psihologom. Jer imate posla sa detetom istančanog duha i osećaja, koje neće dozvoliti da ga slomite, a silno će se ispovređivati u raznim odnosima u životu, primenjujući metod otpora i prepoznajući pokušaj slamanja, tamo gde mu se nude opcije za razvoj i nadrastanje roditeljskih modela.

otac i sin svadja Svađa sa detetom

Dužni ste da poznajete i razumete svoje dete, naročito u onim njegovim ispoljavanjima koja vam se uopšte ne sviđaju – jer previše liče na vaše najgore osobine, ili na nečije druge, koje vas najviše nerviraju. Genetiku nećete pobediti sirovim i surovim pobijanjem i nametanjem roditeljskog autoriteta, ali ćete joj doskočiti razumevanjem i nuđenjem adekvatnih izazova i sadržaja, koliko god oni ne bili po vašoj volji.

Možda će vas sve nervirati – počev od toga što je vašem detetu leva ruka dominantna, što nema nimalo sklonosti ka sportu, a zanima ga crtanje i muzika, što je inertno i stidljivo kao vaš brat, ili kratkog fitilja i nervozno kao vaš otac, ili brbljivo i radoznalo kao vaša baba. Ili je osteljivo i ranjivo, kao vi. Shvatite to sve kao izazov, jer vaše dete je osoba koja sledi svoj put, a vi morate biti korak ispred njega i otvarati mu vrata koja želi da probije glavom.

Kad se posvađate sa detetom, sukobljavate se na nivou ega, a dečiji ego je veći od njegove ličnosti i svake sposobnosti da se snađe sa emocijama, željama i mogućnostima. Vaš posao je da u tom trenutku sagledate ograničenja sopstvenog ega i veličinu svoje ljubavi i razumevanja.

Znate šta mora da bude veće i da odnese prevagu.

Ne propustite:

Rebus roditeljstva: Dete je osoba, ali još nije čovek

Aleksina Đorđević

Editors choice