Nadrndana mama

E ovoj se mami treba ozbiljno sklanjati sa puta! Kada ugleda pozitivan test za utvrđivanje trudnoće, ona je besna, ne zato što ne voli decu i ne želi da ih ima, već smatra da taj momenat nije pravi. Taman je mislila da napreduje u karijeri ili recimo završi fakultet. Kako počinje da se “uvećava” ona je sve razjarenija, jer više ne može čak ni da uđe u svoje stare farmerke! Ulaskom u deveti mesec počinje da odbrojava dane do porođaja i mnogo je nervira što se sve teže kreće i ne može da spava noću. Kada beba počne noću da se budi, ona je stalno neispavana, pa joj je to novi razlog za nervozu. I tako dok dete ne dođe u period kada postaje manje fizički zavisno od majke, a onda i tenzija “nadrndane mame” splašnjava.

mame sa decom1 Pronađite sebe u nekom tipu mame

Najbolja mama na svetu

Dobro, svi znamo ovu dečiju pesmicu i pevušimo je svojoj deci, ali ova mama to stvarno i misli. Ok, sve se mame trude i vole svoju decu, ali to koliko ona svoju obožava, to je nemerljivo rečima! I ne možete je ubediti da nije jedina koja tako misli. Ona već svoj trudnički stomak mazi, tepa mu… Kada se beba rodi i krenu sve one zavrzlame oko dojenja, menjanja pelena, hranjenja kašicom čija polovina završi u bebinom krilu ili na maminoj bluzi, ona sve to stojički podnosi i sa istreniranim osmehom rešava situaciju. Kako godine prolaze, ona i dalje sa tim istim osmehom podnosi sve školske probleme, nevolje sa vršnjacima…Jer ona beskrajno voli svoje dete!

Mama koja vaspitava tuđu decu

E ovo je jedna posebna vrsta i meni najmanje razumljiva, ali je srećem veoma često, tako da ne mogu da je izbegnem. Ovo je mama čija je beba pre prohodala od drugih, ranije počela da spava celu noć, jela sve kašice koje joj se pripreme… I to sve pre i bolje od drugih. A onda kada ta deca malo porastu, one svoje modele vaspitavanja smatraju za “Sveto pismo” i ako primete kod druge dece da se ne uklapaju u njih, reaguju tako što pokušavaju tom detetu da objasne kako treba da se ponaša. I to sve na oči njegove mame! Njima se baš ništa ne sviđa što druga deca rade. Ako pokušate da pričate sa njima o svom detetu, one će vas zdušno podržati u kritikovanju. Međutim, ako počnete o njegovim uspesima, samo će se napraviti da baš u tom trenutku moraju da pogledaju nešto na telefonu, ili jednostavno odu.

Sigurno je da biste vi na ovu listu dodali i još neke tipove mama koje znate u svom okruženju, ali čini mi se da su ove najčešće sretane. Ako prepoznam još neku vrstu mame, koju do sad nisam pomenula, možda ovaj tekst dobije i nastavak.

Olivera Denčić 

Comments