Kakvo venčanje bi trebalo da imaš sudeći po tvom horoskopskom znaku?

Kako se menjao izgled vereničkog prstenja kroz vreme (VIDEO)

Jesenje venčanje u bojama prirode

Bridal Fashion Week: Aksesoari koje ćeš želeti da nosiš i to ne samo na venčanju

Kako da ukrasiš kosu na drugačiji način

Praktični saveti za svaku nevestu: Šta treba da uradiš pre nego što obučeš venčanicu?

Diskretne i romantične: Najlepše tetovaže za parove u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled!

Vereništvo na društvenim mrežama: Šta ne treba da objavljuješ?

Budi drugačija, obuci za svadbu – odelo

Stvari koje želiš da zna tvoja (buduća) ćerka

1/3

Smatra se da je veoma važno postaviti detetu granice, da bi se osećalo sigurno i da bi usvojilo neke obrasce ponašanja, a istina je da to zavisi od senzibiliteta deteta, kao i da u nekim stvarima ne treba postavljati nikakva ograničenja. Jer to su ključni momenti za razvoj samopouzdanja – onog suštinskog, zasnovanog na svesti o tome da je prihvaćeno, voljeno i poštovano. Osećanje bazične nesigurnosti usporava razvoj deteta i “pakuje” materijal za godine psihoterapije u zrelom dobu.

Dete sme da postavlja pitanja o svemu

I zaslužuje da na sva svoja pitanja dobije pošten i jednostavan odgovor koji može da razume. A to zahteva od roditelja mnogo strpljenja i posvećenosti. Pošto ni jedan roditelj nije uvek strpljiv i spreman da odgovara na bezbrojna dečija pitanja, pravilo poštenja i jednostavnosti je i dalje primenjljivo – kad smo nervozni, zauzeti, u žurbi, možemo da kažemo detetu da ovog momenta nismo spremni da mu damo odgovor, ali da ćemo razmisliti i odgovoriti mu kasnije. A tada treba da se držimo tog obećanja i da podsetimo dete na pitanje koje je imalo, iako ga je ono u međuvremenu zaboravilo. To je čin poštovanja, koji govori detetu da nam je važno, da ga shvatamo ozbiljno i da može da računa na nas. Nije na nama da ocenjujemo vrednost pitanja – mnoga će nam biti smešna, šašava, nelogična, besmislena, ali to je zato što mi posmatramo svet iz perspektive iskustva koje dete nema. Svako, ali svako pitanje zaslužuje odgovor. Dete treba da bude ohrabreno da ispituje i da traži suštinske odgovore, jer tako uči da se oslanja na sebe i da vrednuje istinu i zdrav razum.

Dete uvek sme da plače

Odmah po rođenju, plakanje je glavni oblik komunikacije i majka brzo nauči da razlikuje vrste plača i koju potrebu beba njime saopštava. Veoma dugo, plakanje ostaje glavni način iskazivanja osećanja i potreba i nikada ne treba dete kritikovati zbog plakanja, ili ga tešiti tako da zaboravi zašto plače. Upravo je potrebno dozvoliti mu da se isplače i pomoći mu da shvati zašto se tako oseća. Na taj način će naučiti da pronađe konstruktivne načine da se nosi sa svojim emocijama i odrašće povezano sa svojim osećanjima, a to je uslov za stabilnost i samopouzdanje.

Editors choice