Najvažniji rituali koji se tiču venčanja

Mobilni telefon ukazuje na to da li vam je brak skladan

Malo venčanje – veći manevarski prostor

Iz riznice bračnog iskustva: Saveti slobodnima

Dekoracija i opremanje sale za venčanje – po Feng Šui principima

Pripreme za venčanje: Kako da držiš dijetu

Šta je to predbračni ugovor i zašto ti je možda potreban

Mladin neseser: Sve što će ti možda trebati

Pravila stajlinga za mlade koja slobodno smeš da prekršiš

Nesvakidašnje ideje za bidermajer

1/3

Smatra se da je veoma važno postaviti detetu granice, da bi se osećalo sigurno i da bi usvojilo neke obrasce ponašanja, a istina je da to zavisi od senzibiliteta deteta, kao i da u nekim stvarima ne treba postavljati nikakva ograničenja. Jer to su ključni momenti za razvoj samopouzdanja – onog suštinskog, zasnovanog na svesti o tome da je prihvaćeno, voljeno i poštovano. Osećanje bazične nesigurnosti usporava razvoj deteta i “pakuje” materijal za godine psihoterapije u zrelom dobu.

Dete sme da postavlja pitanja o svemu

I zaslužuje da na sva svoja pitanja dobije pošten i jednostavan odgovor koji može da razume. A to zahteva od roditelja mnogo strpljenja i posvećenosti. Pošto ni jedan roditelj nije uvek strpljiv i spreman da odgovara na bezbrojna dečija pitanja, pravilo poštenja i jednostavnosti je i dalje primenjljivo – kad smo nervozni, zauzeti, u žurbi, možemo da kažemo detetu da ovog momenta nismo spremni da mu damo odgovor, ali da ćemo razmisliti i odgovoriti mu kasnije. A tada treba da se držimo tog obećanja i da podsetimo dete na pitanje koje je imalo, iako ga je ono u međuvremenu zaboravilo. To je čin poštovanja, koji govori detetu da nam je važno, da ga shvatamo ozbiljno i da može da računa na nas. Nije na nama da ocenjujemo vrednost pitanja – mnoga će nam biti smešna, šašava, nelogična, besmislena, ali to je zato što mi posmatramo svet iz perspektive iskustva koje dete nema. Svako, ali svako pitanje zaslužuje odgovor. Dete treba da bude ohrabreno da ispituje i da traži suštinske odgovore, jer tako uči da se oslanja na sebe i da vrednuje istinu i zdrav razum.

Dete uvek sme da plače

Odmah po rođenju, plakanje je glavni oblik komunikacije i majka brzo nauči da razlikuje vrste plača i koju potrebu beba njime saopštava. Veoma dugo, plakanje ostaje glavni način iskazivanja osećanja i potreba i nikada ne treba dete kritikovati zbog plakanja, ili ga tešiti tako da zaboravi zašto plače. Upravo je potrebno dozvoliti mu da se isplače i pomoći mu da shvati zašto se tako oseća. Na taj način će naučiti da pronađe konstruktivne načine da se nosi sa svojim emocijama i odrašće povezano sa svojim osećanjima, a to je uslov za stabilnost i samopouzdanje.

Editors choice