Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

Kako da izbegneš anksioznost na dan venčanja

Iznenađujući trendovi za venčanja u ovoj godini

Beskompromisno venčanje – ko će sve da se uvredi

Najčešće greške koje mlade prave pri izboru šminke i frizure

Instagram trendovi za prolećna venčanja

Uvrnute stvari o kojima nemaš prilike da razgovaraš – dok ne dobiješ decu

1/3

Postoji i to – depresija koja zahvata mlade parove ubrzo posle venčanja (i medenog meseca), u poslednje vreme sve češće. Postsvadbena depresija pogađa otprilike svaki deseti par novopečenih supružnika, a psiholozi kažu da je uzrok u nerealnim bračnim očekivanjima.

Ako par nije pre braka živeo zajedno, normalno je da će se sresti sa rušenjem iluzija o tome kako je zajednički život divan – kao što se posle prestanka zaljubljenosti suočava sa činjenicom da je ljubavni odnos nešto sasvim drugačije od onog što se dešava na početku. Ukoliko se dvoje odluči na brak u tom periodu, dok zaljubljenost još traje, njihovo suočavanje sa realnošću biće još oštrije i surovije. Može se desiti da shvate da su vezali živote sa osobom koja im je potpuno strana, koju ne razumeju i prema kojoj su ravnodušni onda kad ih ne nervira. Ali to otrežnjenje nije isto što i mračno i depresivno raspoloženje koje nastaje u braku, kad se pokaže da zajednički život nije ono što ste zamišljali.

Verovali ste da će vam ulazak u brak otvoriti nove vidike, da će uneti nešto posebno u vaš odnos i da će neke stvari koje su vam smetale prosto nestati. Možda ste očekivali da će se partner promeniti, da će izgubiti neke navike koje ni ranije niste odobravali, a koje – smatrate – ne bi trebalo ni on sam sebi da ih odobrava, jer je sada oženjen i valjda to automatski znači da se uozbiljio. Možda je i on imao slična očekivanja kada su neke vaše navike i ponašanja u pitanju i – eto razloga da se oboje osećate razočarano, promašeno, udaljeno. Ali sad ste tu gde ste i ne bi trebalo da odustajete tako brzo.

Možda da pokušate sa pronalaženjem kompromisa? Ali da bi se postigli kompromisi, potrebno je da se otvoreno razgovara i da se pregovara.

Editors choice