Kad postaneš majka, pružaju ti se mogućnosti da upoznaš sebe u najgorem svetlu, da otkriješ realnost koju nisi htela ni da zamisliš, da otkriješ u sebi slabosti i ograničenja koja bi ostala skrivena, da nije izazova majčinstva. Žene se ponekad urušavaju pravo u postporođajnu depresiju, ne nalazeći snagu da se izbore sa ovim izazovima.

Prepoznavanje svoje majke u sebi

Kroz brigu i strah da nešto ne radiš kako treba, doprećeš pravo do razumevanja svoje majke i to tako što ćeš sa zaprepašćenjem otkriti da se u nekim situacijama ponašaš baš kao ona. Na ivici nerava, ljuta i frustrirana, suočena sa novim bespomoćnim životom koji u potpunosti zavisi od tebe, postaneš svoja majka u najgorem izdanju. Iz novog razumevanja i otkrića napora materinstva, rađa se opraštanje, nežnost i mir. Jer kad počneš da zameraš sebi isto što i svojoj majci, apsurd ove situacije rezultira novim nivoom odnosa. Prema majci i prema sebi. Velika je ovo lekcija i veoma rasterećujuća, kad je jednom savladaš.

trudnica Pet izazova da upoznaš sebe kroz majčinstvo

Upoznavanje svoje mračne strane

Od nežne i strpljive osobe, odjednom se pretvoriš u čudovište. Neispavana, izmučena porođajem, prinuđena da sve svoje ljudske i ženske potrebe odgurneš i prevaziđeš, ne postaješ nežnija i strpljivija, nego besna, nasilna, svadljiva i razočarana. Razlika između normalne majke i čedomorke je jedino u tome što normalna majka ne pređe s one strane razuma i ne učini ono na šta pomišlja. Opusti se, normalna si, zato što nisi udavila svoje dete koje ti ne dozvoljava da predahneš, sabereš se i rezonuješ.

Comments