Vrlo mlade majke, koje se nisu ni osvestile u majčinstvu dok im deca nisu odrasla, postaju super bake. Pune strpljenja, bezuslovne ljubavi i interesovanja za svoje unučiće. Kad sa njima izađu u park, svi misle da su to njihova deca. One sa zadovoljstvom i autoritetom prkose onoj narodnoj „nema mirnog deteta i lepe babe“.

Jer, one jesu babe svojim unučićima, jesu lepe, jer su još uvek dovoljno mlade, a deca sa njima jesu mirna, jer su potpuno zadovoljna – imaju punu pažnju i razumevanje, ono isto, koje njihovi roditelji od svojih vrlo mladih roditelja nisu mogli da dobiju.

mlada mama2 Mlade majke, super bake

Tako život i njegova čudna pravda i satisfakcije okrene ceo krug. I ako ste sin ili ćerka mlade majke, verovatno se o vama najviše i najbolje brinula baka, a vaša majka vam je bila više kao drugarica, na koju niste baš uvek mogli da računate. I sada kad vi imate decu, ne možete da se načudite kako je vaša neodgovorna majka postala divna, obožavana i u svakom pogledu funkcionalna, organizovana i dostojna svakog poštovanja baka. To je zato što je postala baka onda kad je zapravo sazrela da bude majka – da shvati i doživi čudo života koji buja i razvija se u malom, novom biću, koje je njena krv i meso, njena ljubav i zadovoljstvo, a nije prevashodno njena odgovornost i njena briga.

Koliko god komplikovani i nezadovoljavajući bili naši odnosi sa najvažnijim osobama u našim životima – našim majkama – život ima načina da zatvori krugove i donese nam pouke i prosvetljenja, koja sami od sebe ne bismo nikad ni tražili, niti se u takva iskustva upuštali.

Prihvatite sve što dođe, redom koji dolazi. A jednog dana, doći će i mudrost da razumete zašto je to bilo dobro.

Aleksina Đorđević

Comments