Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

1/3

Seks je poslednje na šta ćeš pomisliti kad postaneš mama, ali doći će na red. Više zbog ponovnog uspostavljanja bliskosti sa suprugom, nego zato što stvarno želiš. Više iz eksperimenta – da vidiš da li ti telo još uvek funkcioniše u tom smislu, nego zato što si stvarno spremna. Sama pomisao na seks posle porođaja je zabrinjavajuća i nelagodna, jer tvoje telo se promenilo, a libido ti je na nuli. Možda je utešno da znaš da je to sasvim normalno i da postoje objašnjenja.

Zašto uopšte nisi raspoložena

Nedostatak sna, promena dinamike partnerskih odnosa, preokupiranost materinskom ulogom i obavezama, a verovatno i pogled u ogledalo (stomak se nikako ne vraća na mesto sam od sebe) deo su odgovora. Ne izgledaš seksi, ne osećaš se seksi. Ukoliko dojiš bebu, odgovor je kompletan – dojenjem se oslobađa oksitocin, hormon koji izaziva nežna osećanja i povezanost sa detetom, ali suzbija libido. Antropološki gledano, suzbijanje seksualnog nagona je prirodan je način sprečavanja eventualne druge trudnoće, koja bi prerano opet dovela tvoje telo u vanredno stanje. Mame koje su u prvoj trudnoći dojile decu, a u drugoj ne, mogu da uporede – one prijavljuju da im je povratak u seksualni život posle drugog deteta bio mnogo jednostavniji i lakši.

Telo ti se promenilo

U zavisnosti od starosti i broja dece, telo se menja. Karlica se trajno proširi za gotovo dva centimetra nakon prvog porođaja. Možda ti je koža popucala i stvorile su se strije, a ne možeš ni da počneš da razmišljaš o dijeti ili vežbanju da bi skinula suvišne kilograme, jer si suviše iscrpljena i neispavana i tvoja svakodnevica još uvek nema ritam na koji možeš da računaš. Možda imaš ožiljak od carskog reza, ili epiziotomije – a ovaj drugi se nalazi na najnezgodnijem mestu i osim što mu treba vremena da prestane da te stalno podseća na svoje prisustvo i tebi treba vremena da prevaziđeš strah da će se tokom odnosa ovo mesto povrediti, ili da si izgubila osećaj, ili da ti se vagina suviše raširila. Dok vreme čini svoje i ti možeš nešto da učiniš – da ojačaš samopouzdanje i mišiće karličnog dna i vagine – radi Kegelove vežbe.

Editors choice