Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zapravo nam nedostaje bezbrižnost – da ne gledamo na sat, da ne razmišljamo o obavezama koje nam predstoje, da ostavimo sve brige po strani i da se opustimo. Družimo se usput i održavamo tradiciju slavljenja rođendana (i drugih važnih datuma), jer je to legitimna prilika da okupimo bliske ljude i da se proveselimo sa njima. Osećamo kao da su sve ostale prilike nelegitimne, da vreme koje odvojimo za druženje, krademo svojoj deci ili svom partneru, ili se lišavamo sna, ako želimo malo vremena za sebe. Uvek gledamo da uklopimo – dogovaramo se sa prijateljicom da zajedno idemo kod kozmetičara ili frizera, u teretanu, na jogu, rekreativnu šetnju, u šoping (i odlazak na pijacu je šoping), kako bismo obavile bar dve stvari odjednom, spojile praktično i potrebno sa uživanjem i druženjem.

Najveći luksuz je izaći sa prijateljicom negde na kafu – gde ćete sesti samo vas dve i razgovarati onako kako ne možete da razgovarate kad su tu deca, ili kad se okupi veće društvo. I uvek ste željne tog druženja – samo vas dve (ili dvoje) i ta specifična atmosfera koju samo sa tom osobom imate.

Moguće je i to, naravno, uspevate da se organizujete. Ali, svaka organizacija je raspored koga morate da se pridržavate – za druženje imate dva sata i posle idete da pokupite dete sa treninga ili nekog rođendana i ne smete da kasnite.

porodica 2 Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Što pre prihvatite da u životu zaposlene mame nema spontanosti, to ćete efikasnije organizovati svoj raspored. Jer kad imate pola sata za nabavku, između odvođenja deteta u vrtić i odlaska na posao, a kad dođete s posla spremate ručak za sutra i usput kombinujete za večeru ono što je ostalo od ručka koji ste spremali juče, da uključite mašinu za sudove i za veš, da asistirate deci dok se kupaju (kako ne bi potrošila svu toplu vodu, pa da posle morate da čekate da biste se vi istuširali i oprali kosu) i sve ostalo što usput uradite – predviđeno i nepredviđeno – dan vam proleti i već ste preumorni za večernje opuštanje uz TV i za malo nežnosti sa partnerom. Ako to pokušate, obično zaspite – osim ako vam to nije u rasporedu za danas (preskačete kuvanje, sređujete sebe i pokušavate da strpate decu na spavanje bar malo ranije), pa ste rešeni da to obavite kako treba.

Imate osećaj da više nikada nećete imati vremena – odnosno, da više nikada nećete moći spontano da krenete u neku akciju, jer ste slobodni da se organizujete kako hoćete i verovatno ste u pravu. Pogledajte druge aktivne, uspešne žene oko sebe – one starije, čija su deca odavno odrasla i imaju svoje porodice – one i dalje prate raspored, ali to čine sa lakoćom i smirenošću, jer su sa godinama prakse stekle veštinu življenja u sadašnjem trenutku. Učite od njih. Radite jedno po jedno, onako kako ide u rasporedu i kad radite jednu stvar, posvetite joj se u potpunosti, usredsredite se. To znači da ne treba da mislite na to šta sve još imate da uradite, nego da se sa punom pažnjom bavite onim što radite – bila to igra ili učenje sa detetom, “brzinska” kafa sa prijateljicom, spremanje ručka, vežbanje, ili intimnost sa partnerom.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Editors choice