Najvažniji rituali koji se tiču venčanja

Mobilni telefon ukazuje na to da li vam je brak skladan

Malo venčanje – veći manevarski prostor

Iz riznice bračnog iskustva: Saveti slobodnima

Dekoracija i opremanje sale za venčanje – po Feng Šui principima

Pripreme za venčanje: Kako da držiš dijetu

Šta je to predbračni ugovor i zašto ti je možda potreban

Mladin neseser: Sve što će ti možda trebati

Pravila stajlinga za mlade koja slobodno smeš da prekršiš

Nesvakidašnje ideje za bidermajer

Da li ste divan roditelj? Znate šta mislim. Onaj kome deca potpuno veruju. Onaj koji poznaje i razume svoju decu uvek i u svakoj situaciji. Onaj ko ih nikada ne osuđuje i uvek ih podržava i savetuje i čijim savetima veruju, jer ih nikada niste izdali? Onaj koji ne očekuje od dece da budu nešto više nego deca, koja se razvijaju svojim tempom, na svoj način? Onaj koji prepoznaje put svoje dece i uklanja se da ne bude prepreka svojom preteranom podrškom, koji pomaže uvek kad treba, koji navija i uskače – a nije žrtva tog odnosa, nije neko ko živi život svoje dece umesto svog… Ma znate. Dakle, da li ste divan roditelj?

Ako jeste, vaše dete verovatno nema mnogo sreće sa babama i dedama, a nije mu ni potrebna, jer ima vas. Ako niste, vaše dete ima divne babe i dede, koji su postali divni, nakon što nisu bili baš divni roditelji.

Ako jeste, vaši unuci neće imati sreće sa vama, jer vi ste se istrošili u roditeljstvu i neće vam mnogo ostati za nove naraštaje – podigli ste decu koja su u stanju da budu divni roditelji, jer su učili kako se to radi.

deca 3 Baka i deka   ljubav i sloboda

Ako niste, imate sve šanse da usrećite unuke, jer ćete možda postati divni kad usporite i kad ne budete osećali pritisak odgovornosti vaspitanja i podizanja dece, kad više nigde ne budete žurili i kad u deci možete da uživate – pa da ih vratite roditeljima i odmarate se i budete na miru. I u tome postoji ravnoteža, ako tako posmatrate stvari. Čak i pravda, ako vam je stalo da je isterujete. Ali bolje vam je da posmatrate i razmišljate i preispitujete se – van fer i ne-fer kategorija, držeći se jedino realnosti i istine.

Možda postanete divan roditelj, dok su vam deca još mala, dok možete sa njima da proživite ono što prođe svetlosnom brzinom, i što babe i dede posle pokušavaju da nadoknade sa svojim unučićima.

Izvor fotografija: unsplash.com

Aleksina Đorđević

Editors choice