Žene u nekom trenutku u životu postavljaju pitanja koja se tiču njihovog ciklusa. Zašto mi je toliko obilan tok? Zašto mi kasni? Zašto dobijam menstruaciju dva put mesečno? Mada neredovni cikljusi nisu čudna pojava, bitno je da razumeš razloge zbog kojih se događaju i šta je ono što ti telo poruče.

Normalan ciklus    

Žena će u proseku dobijati menstruaciju od tri do sedam dana jednom u mesecu (na svakih 30-ak dana). Posle nekoliko godina, žene često upadnu u krug ili obrt dešavanja; neke žene mogu da predvide u sat kada će dobiti menstruaciju.
Količina krvi tokom ciklusa varira od žene do žene. Neke žene genetski imaju obilnije menstruacije (izgube i do 12 kašika krvi mesečno), dok druge mogu da imaju jedva nekoliko kapi (gube četiri ili manje kašičica krvi mesečno).

Neredovan ciklus

Ako si već neko vreme imala menstruaciju, telo će ti ući u određeni tok zbog čega se događa neredovna menstruacija koja se često definiše kao bilo koji tip krvarenja koji je abnormalan kada se uporedi sa poslednjih nekoliko menstrualnih ciklusa. Može da uključi sve – od kasnog krvarenja do ranijeg, pa čak i preobilnog. Ako nisi neko ko pati od jakog PMS-a, znaćeš da treba da dobiješ ako osetiš grčeve u donjem delu stomaka, naduvenost ili glavobolje.

Uzrok neredovnih ciklusa

Svaka žena će iskusiti neredovne menstruacija s vremena na vreme  i bez obzira na to što u većini slučajeva one nisu opasne, bitno je da saznaš zbog čega se to dešava. Evo nekih najčešćih razloga zbog kojih se dešava abnormalni ciklus.

Trudnoća

Kada je u drugom stanju, žensko telo proizvodi različite nivoe hormona koji uzroku prestajanje menstruacije. U nekim slučajevima, međutim, žene umeju da imaju nešto manje obimne menstruacije nego obično ili kasne menstruacije sve dok ne stanu potpuno. Ako postoji šansa da si trudna, razgovaraj sa svojim doktorom.

slika12 Šta mi je sa ciklusom?

Ako si zabrinuta, uvek pomoć potraži od lekara pre nego što sama išta preduzmeš

Comments