Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

1/2

Na našem podneblju, kumstvo je veoma važno i na nivou je porodičnih odnosa, pa tako možete naslediti kumstvo, koje se u vašoj porodici već decenijama neguje na ovaj način, ali većina mladih parova ne oseća obavezu prema održavanju ove tradicije i više voli da sama izabere svoje kumove. Ali, kod nas je i dalje snažno tradicionalno ubeđenje da se kumstvo ne odbija, zasnovano na mitovima o lošoj sreći.

U našoj porodičnoj tradiciji, kumstvo je važno iz praktičnih razloga – sklapanjem kumstva, sklapa se sporazum za pomoć, saradnju i podršku u neizvesnoj budućnosti (a na ovim prostorima je uvek bila neizvesna). Kao doživotno prijateljstvo, snažno gotovo kao i krvne veze, kumstvo obezbeđuje “rezervnu” porodicu. Ukoliko se ocu jedne od okumljenih porodica nešto dogodi, odogovornost i staranje o njegovoj deci preuzima kum. Kumstvo je garancija pomoći i podrške onda kad je najteže i najgore.

Ali, kumstvo ima i druga, duhovna značenja, koja su takođe bliska našoj tradiciji. Kum je duhovni srodnik – on kumuje na krštenju deteta i predstavlja njegovog duhovnog oca, ili kumuje na venčanju, kao svedok pri stupanju dve osobe u brak. Ova dvojna uloga kumova, omogućava kompromis, za koji se parovi često odlučuju – venčane kumove biraju sami, među svojim bliskim prijateljima, a krštene kumove “nasleđuju” iz muževljeve porodice.

Na svadbi, kao i na svakoj svečanosti potom (slave, rođendani, godišnjice), kumovi imaju posebno, počasno mesto za stolom, kojim se kumovima iskazuje poštovanje i posebno mesto i uloga koju imaju u životu jedne porodice.

Značaj kumstva u našem narodu potkrepljen je praznovericama, odnosno, mitovima o lošoj sreći koja prati one koji odbiju kumstvo.

Editors choice