Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Sofisticirane i romantične: Najnovije svadbene kreacije Zaca Posena

Veruje se da će vas kroz život pratiti nesreća, da će se dobre okolonosti pretvarati u nepovoljne, ako odbijete kumstvo, kao i da nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu i braćnu sreću, jer ste odbili da budete zemaljski svedok duhovnog uvođenja u svetu bračnu zajednicu.

Veruje se i da osoba koja odbije kumstvo bira osudu na samoću – ne samo što nikada neće naći pravu ljubav i bračnu sreću, nego će je i prijatelji napuštati i neće imati nikoga na koga može da se osloni. Što predstavlja kaznu za odbijanje obavezivanja na doživotno prijateljstvo u sreći i nesreći.

Odbijanje kumstva prilikom krštenja, prema narodnom verovanju, donosi lošu sreću na polju potomstva – onaj ko odbije da krsti dete, biće uskraćen za sopstveno potomstvo, neće imati decu i širiti svoju porodicu, jer je odbio duhovno očinstvo.

Kumstvo je moralna odgovornost, sporazum kojim se ljudi udružuju i jedni drugima daju neke garancije u ovom nestabilnom i neizvesnom svetu, u istom trenutku kada se i sami obavezuju na odgovornost koju donose bračni odnosi – na neki način, zvaničnost položaja kuma pomaže da se težina preuzimanja ove odgovornosti podeli.

U drugim zemljama, čest je slučaj da rođaci kumuju jedni drugima i da kumstvo ostaje u okvirima porodice, umesto da se kumovanjem porodica proširuje. Neretko, kumovi na venčanjima i krštenjima su stričevi, ujaci, pa čak i braća.

Ništa vas ne obavezuje da se držite tradicija koje vam nameću suviše obaveza, ali svakako ćete želeti da imate kumove – zato, neka to budu vaši bliski prijatelji, sa kojima želite da izgradite još čvršće veze, koje će vam potrajati do kraja života.

Naslovna fotografija: instagram.com/brides

Brankica Milošević

Editors choice