Za proslavu veridbe, potrebno je planiranje i priprema, kao i za venčanje, ali u nešto manjem obimu. Pa, ako ste rešili da ovaj događaj dostojno obeležite (što, naravno, uopšte ne morate da radite) – što znači ne samo ručak za rodbinu i žurka za prijatelje – potrebno je da razmišljate unapred i da sve organizujete. Evo kako to da uradite.

Odlučite ko je domaćin proslave

Obično veridbu organizuje mladina porodica, ali to nije nikakvo pravilo koje ne možete da zanemarite. Dakle, razgovarajte o tome ko će finansirati, a ko organizovati – a to može biti bilo ko, ko pristaje da preuzme dužnost (vaša ili njegova porodica, ili obe zajedno, kumovi, prijatelji, rođaci, vi lično).

Odredite datum(e)

Verenička zabava se obično održava ubrzo posle prosidbe, pa bi bilo dobro ako već imate i datum venčanja, koji ćete gostima saopštiti na veridbi. Ali ako planirate dužu veridbu, ili vam iz bilo kojih razloga ne odgovara, ili ste sprečeni, da venčanje organizujete ubrzo posle veridbe, to je sasvim u redu. Ono što nije preporučljivo, to je slavljenje bilo čega u međuvremenu – između datuma veridbe i venčanja. Možete dve proslave “spakovati” ujedno, recimo, čašćenje povodom diplomiranja i vereničku zabavu, ili rođendan i veridbu (ili krštenje i venčanje), pa uzmite u obzir i to, ako ima još toga što želite svečano da obeležite.

Sastavite spisak gostiju

Kao i za venčanje, potreban vam je spisak gostiju, a podrazumeva se da će taj spisak biti deo svadbenog spiska. Broj gostiju važan vam je, bilo da organizujete ručak u restoranu, ili zabavu kod kuće. Morate znati koliko hrane i pića će vam biti potrebno, ko će sve doći i kako ćete goste rasporediti oko stola.

Odredite mesto

Razmislite o tome šta želite – formalnu ili neformalnu svečanost – a zatim razmislite o tome šta vam je lakše (jednostavnije za organizovanje i isplativije). Možda vam je privlačna pomisao da ugostite najbliže članove porodice i prijatelje u svom domu, ali u to ćete sigurno uložiti više vremena i rada (treba srediti kuću i pre i posle i oprati silne sudove), pa je možda mnogo jednostavnije i lakše (i samo malo skuplje) izvesti goste na ručak u restoran, formalno.

Comments