Najlepši hoteli za medeni mesec – za ljubitelje vina

Fotografije sa venčanja koje moraš imati

Ako je sudeći prema beauty influenserima, ovo će biti svadbeni trendovi za narednu godinu

Sveže ideje za letnje venčanje

Umesto venčanice – odelo!

Wedding Beauty Guide: Hair&Makeup saveti za tvoj najvažniji dan

Boho venčanica: Čista romantika!

Boje lakova za nokte za tvoje letnje venčanje

Neobične palete boja za tvoje letnje venčanje

Šta vam treba za uspešan medeni mesec

Crkvena venčanja ne obavljaju se na zimski i jesenji Krstovdan, kao ni na praznik Usekovanje, jer su to su dani strogog posta. Naravno, crkvena venčanja se ne obavljaju ni na Božić i Uskrs.

U crkvenom pravu postoje slučajevi kada je za sklapanje crkvenog braka potrebno tražiti posebnu dozvolu od nadležnog arhijereja, a jedan od tih slučajeva je kada je razlika u godinama između budućih supružnika veća od 15 godina, ali i u slučajevima kada je jedan od budućih supružnika već imao jedan ili više crkvenih brakova iza sebe. Ovakvi slučajevi uglavnom se rešavaju pozitivno.

View this post on Instagram

Authentic love by @caramia

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag) on

Ukoliko je osoba sa kojom želite da se venčate u pravoslavnoj crkvi u Srbiji strani državljanin, biće vam potrebna dodatna dokumenta, ali to neće predstavljati nikakav problem ukoliko je budući bračni drug pravoslavne veroispovesti. Ukoliko je katolik, ili nekog drugog verskog opredeljenja, SPC u principu neće tražiti promenu vere i dozvoliće takvo venčanje, ukoliko se budući supružnik obavezuje da poštuje pravoslavlje i vaspitava decu u pravoslavnom duhu. To je u principu – u praksi, najbolje je na vreme se raspitati kod parohijskog sveštenika.

Crkveno venčanje se obično obavlja posle građanskog, mada nema pravila koje obavezuje da se venčanja obave tim redosledom, pa je sasvim moguće obaviti prvo venčanje u crkvi, a zatim kod matičara.

U crkvi se možete venčati i u trudnoći, ukoliko nju nije uzrokovalo treće lice, a po pitanju broja venčanja u crkvi, ograničenje je – ne više od četiri puta.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice