Zašto treba da se udaš bar tri puta

Šta vam treba za uspešan medeni mesec

Strahovi koje treba da razrešite pre ulaska u brak

Vodič za svatove: Kako da budeš dobar gost na venčanju?

#weddinginspo: Najlepše venčanice sa Bridal Fashion Week-a

Kako da proslavite godišnjicu braka

Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

Crkvena venčanja ne obavljaju se na zimski i jesenji Krstovdan, kao ni na praznik Usekovanje, jer su to su dani strogog posta. Naravno, crkvena venčanja se ne obavljaju ni na Božić i Uskrs.

U crkvenom pravu postoje slučajevi kada je za sklapanje crkvenog braka potrebno tražiti posebnu dozvolu od nadležnog arhijereja, a jedan od tih slučajeva je kada je razlika u godinama između budućih supružnika veća od 15 godina, ali i u slučajevima kada je jedan od budućih supružnika već imao jedan ili više crkvenih brakova iza sebe. Ovakvi slučajevi uglavnom se rešavaju pozitivno.

View this post on Instagram

Authentic love by @caramia

A post shared by Authentic Love Magazine (@authenticlovemag) on

Ukoliko je osoba sa kojom želite da se venčate u pravoslavnoj crkvi u Srbiji strani državljanin, biće vam potrebna dodatna dokumenta, ali to neće predstavljati nikakav problem ukoliko je budući bračni drug pravoslavne veroispovesti. Ukoliko je katolik, ili nekog drugog verskog opredeljenja, SPC u principu neće tražiti promenu vere i dozvoliće takvo venčanje, ukoliko se budući supružnik obavezuje da poštuje pravoslavlje i vaspitava decu u pravoslavnom duhu. To je u principu – u praksi, najbolje je na vreme se raspitati kod parohijskog sveštenika.

Crkveno venčanje se obično obavlja posle građanskog, mada nema pravila koje obavezuje da se venčanja obave tim redosledom, pa je sasvim moguće obaviti prvo venčanje u crkvi, a zatim kod matičara.

U crkvi se možete venčati i u trudnoći, ukoliko nju nije uzrokovalo treće lice, a po pitanju broja venčanja u crkvi, ograničenje je – ne više od četiri puta.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice