Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

1/2

Pored drugih brojnih običaja vezanih za crkveno venčanje, postoji i nešto što se zove predbračni ispit i zapravo spada u pravila venčanja u crkvi, a ne u običaje (koji mogu, a i ne moraju da se poštuju), možda vas ozbiljnost tog pojma zabrinjava. Ali predbračni ispit treba da shvatite kao svečano i ozbiljno pristupanje braku, i da se za njega pripremite. Neće biti naročito teško.

Od dokumentacije, potrebna vam je krštenica, pismo nadležnog sveštenika, ukoliko je mlada ili mladoženja iz druge parohije, potvrda o slobodnom bračnom stanju i eventualno roditeljska saglasnost, ukoliko su mladenci mlađi od 18 godina.

Za obavljenje predbračnog ispita uglavnom je zadužen nadležni sveštenik buduće neveste (u nekim slučajevima i nadležni sveštenik mladoženje) i pored budućeg bračnog para, predbračnom ispitu svedoče kumovi, ili roditelji (potrebna su dva svedoka).

Šta će vas tamo pitati?

Za predbračni ispit treba da se pripremite, tako što ćete obnoviti (naučiti napamet) osnovne molitve, a bilo bi dobro i da pročitate nešto literature o osnovama pravoslavne vere. Preporučuju se Katihizisi svetog Vladike Nikolaja, i priručnici vladike Danila, ili Amfilohija (“Nama lepše vere od hrišćanske” ili “Veronauka u kući”).

Prilikom ispita, sveštenik beleži podatke koji su potrebni za matičnu knjigu venčanih, proverava koliko par poznaje veru i da li zna molitve i na kraju, pred oltarom, postavlja mladencima pitanja vezana sa istinitost, iskrenost i snagu njihove namere da se jedno drugom, pred Bogom i ljudima, zareknu na doživotnu vernost.

Editors choice