Kakvo venčanje bi trebalo da imaš sudeći po tvom horoskopskom znaku?

Kako se menjao izgled vereničkog prstenja kroz vreme (VIDEO)

Jesenje venčanje u bojama prirode

Bridal Fashion Week: Aksesoari koje ćeš želeti da nosiš i to ne samo na venčanju

Kako da ukrasiš kosu na drugačiji način

Praktični saveti za svaku nevestu: Šta treba da uradiš pre nego što obučeš venčanicu?

Diskretne i romantične: Najlepše tetovaže za parove u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled!

Vereništvo na društvenim mrežama: Šta ne treba da objavljuješ?

Budi drugačija, obuci za svadbu – odelo

Stvari koje želiš da zna tvoja (buduća) ćerka

1/2

Pored drugih brojnih običaja vezanih za crkveno venčanje, postoji i nešto što se zove predbračni ispit i zapravo spada u pravila venčanja u crkvi, a ne u običaje (koji mogu, a i ne moraju da se poštuju), možda vas ozbiljnost tog pojma zabrinjava. Ali predbračni ispit treba da shvatite kao svečano i ozbiljno pristupanje braku, i da se za njega pripremite. Neće biti naročito teško.

Od dokumentacije, potrebna vam je krštenica, pismo nadležnog sveštenika, ukoliko je mlada ili mladoženja iz druge parohije, potvrda o slobodnom bračnom stanju i eventualno roditeljska saglasnost, ukoliko su mladenci mlađi od 18 godina.

Za obavljenje predbračnog ispita uglavnom je zadužen nadležni sveštenik buduće neveste (u nekim slučajevima i nadležni sveštenik mladoženje) i pored budućeg bračnog para, predbračnom ispitu svedoče kumovi, ili roditelji (potrebna su dva svedoka).

Šta će vas tamo pitati?

Za predbračni ispit treba da se pripremite, tako što ćete obnoviti (naučiti napamet) osnovne molitve, a bilo bi dobro i da pročitate nešto literature o osnovama pravoslavne vere. Preporučuju se Katihizisi svetog Vladike Nikolaja, i priručnici vladike Danila, ili Amfilohija (“Nama lepše vere od hrišćanske” ili “Veronauka u kući”).

Prilikom ispita, sveštenik beleži podatke koji su potrebni za matičnu knjigu venčanih, proverava koliko par poznaje veru i da li zna molitve i na kraju, pred oltarom, postavlja mladencima pitanja vezana sa istinitost, iskrenost i snagu njihove namere da se jedno drugom, pred Bogom i ljudima, zareknu na doživotnu vernost.

Editors choice