Boho venčanica: Čista romantika!

Boje lakova za nokte za tvoje letnje venčanje

Neobične palete boja za tvoje letnje venčanje

Šta vam treba za uspešan medeni mesec

Strahovi koje treba da razrešite pre ulaska u brak

Vodič za svatove: Kako da budeš dobar gost na venčanju?

Brak na prvi pogled: Ima li šanse za opstanak?

Kako se družimo kad imamo decu, porodicu, posao

Da li si spremna za brak? Pre nego što kažeš DA, pronađi odgovore na ova pitanja!

Najlepše vrste cveća za tvoju svadbu

1/2

Pored drugih brojnih običaja vezanih za crkveno venčanje, postoji i nešto što se zove predbračni ispit i zapravo spada u pravila venčanja u crkvi, a ne u običaje (koji mogu, a i ne moraju da se poštuju), možda vas ozbiljnost tog pojma zabrinjava. Ali predbračni ispit treba da shvatite kao svečano i ozbiljno pristupanje braku, i da se za njega pripremite. Neće biti naročito teško.

Od dokumentacije, potrebna vam je krštenica, pismo nadležnog sveštenika, ukoliko je mlada ili mladoženja iz druge parohije, potvrda o slobodnom bračnom stanju i eventualno roditeljska saglasnost, ukoliko su mladenci mlađi od 18 godina.

Za obavljenje predbračnog ispita uglavnom je zadužen nadležni sveštenik buduće neveste (u nekim slučajevima i nadležni sveštenik mladoženje) i pored budućeg bračnog para, predbračnom ispitu svedoče kumovi, ili roditelji (potrebna su dva svedoka).

Šta će vas tamo pitati?

Za predbračni ispit treba da se pripremite, tako što ćete obnoviti (naučiti napamet) osnovne molitve, a bilo bi dobro i da pročitate nešto literature o osnovama pravoslavne vere. Preporučuju se Katihizisi svetog Vladike Nikolaja, i priručnici vladike Danila, ili Amfilohija (“Nama lepše vere od hrišćanske” ili “Veronauka u kući”).

Prilikom ispita, sveštenik beleži podatke koji su potrebni za matičnu knjigu venčanih, proverava koliko par poznaje veru i da li zna molitve i na kraju, pred oltarom, postavlja mladencima pitanja vezana sa istinitost, iskrenost i snagu njihove namere da se jedno drugom, pred Bogom i ljudima, zareknu na doživotnu vernost.

Editors choice