Iznenađujući trendovi za venčanja u ovoj godini

Beskompromisno venčanje – ko će sve da se uvredi

Najčešće greške koje mlade prave pri izboru šminke i frizure

Instagram trendovi za prolećna venčanja

Uvrnute stvari o kojima nemaš prilike da razgovaraš – dok ne dobiješ decu

Zašto je venčanica bela?

Kokteli koji će oduševiti tvoje goste (RECEPTI)

Ove fotografije učiniće da poveruješ u ljubav

Budi drugačija i nosi “crop top” venčanicu

Kako da uvrstiš picu u jelovnik za svoje venčanje

1/2

Pored drugih brojnih običaja vezanih za crkveno venčanje, postoji i nešto što se zove predbračni ispit i zapravo spada u pravila venčanja u crkvi, a ne u običaje (koji mogu, a i ne moraju da se poštuju), možda vas ozbiljnost tog pojma zabrinjava. Ali predbračni ispit treba da shvatite kao svečano i ozbiljno pristupanje braku, i da se za njega pripremite. Neće biti naročito teško.

Od dokumentacije, potrebna vam je krštenica, pismo nadležnog sveštenika, ukoliko je mlada ili mladoženja iz druge parohije, potvrda o slobodnom bračnom stanju i eventualno roditeljska saglasnost, ukoliko su mladenci mlađi od 18 godina.

Za obavljenje predbračnog ispita uglavnom je zadužen nadležni sveštenik buduće neveste (u nekim slučajevima i nadležni sveštenik mladoženje) i pored budućeg bračnog para, predbračnom ispitu svedoče kumovi, ili roditelji (potrebna su dva svedoka).

Šta će vas tamo pitati?

Za predbračni ispit treba da se pripremite, tako što ćete obnoviti (naučiti napamet) osnovne molitve, a bilo bi dobro i da pročitate nešto literature o osnovama pravoslavne vere. Preporučuju se Katihizisi svetog Vladike Nikolaja, i priručnici vladike Danila, ili Amfilohija (“Nama lepše vere od hrišćanske” ili “Veronauka u kući”).

Prilikom ispita, sveštenik beleži podatke koji su potrebni za matičnu knjigu venčanih, proverava koliko par poznaje veru i da li zna molitve i na kraju, pred oltarom, postavlja mladencima pitanja vezana sa istinitost, iskrenost i snagu njihove namere da se jedno drugom, pred Bogom i ljudima, zareknu na doživotnu vernost.

Editors choice