Najvažniji rituali koji se tiču venčanja

Mobilni telefon ukazuje na to da li vam je brak skladan

Malo venčanje – veći manevarski prostor

Iz riznice bračnog iskustva: Saveti slobodnima

Dekoracija i opremanje sale za venčanje – po Feng Šui principima

Pripreme za venčanje: Kako da držiš dijetu

Šta je to predbračni ugovor i zašto ti je možda potreban

Mladin neseser: Sve što će ti možda trebati

Pravila stajlinga za mlade koja slobodno smeš da prekršiš

Nesvakidašnje ideje za bidermajer

1/2

Pored drugih brojnih običaja vezanih za crkveno venčanje, postoji i nešto što se zove predbračni ispit i zapravo spada u pravila venčanja u crkvi, a ne u običaje (koji mogu, a i ne moraju da se poštuju), možda vas ozbiljnost tog pojma zabrinjava. Ali predbračni ispit treba da shvatite kao svečano i ozbiljno pristupanje braku, i da se za njega pripremite. Neće biti naročito teško.

Od dokumentacije, potrebna vam je krštenica, pismo nadležnog sveštenika, ukoliko je mlada ili mladoženja iz druge parohije, potvrda o slobodnom bračnom stanju i eventualno roditeljska saglasnost, ukoliko su mladenci mlađi od 18 godina.

Za obavljenje predbračnog ispita uglavnom je zadužen nadležni sveštenik buduće neveste (u nekim slučajevima i nadležni sveštenik mladoženje) i pored budućeg bračnog para, predbračnom ispitu svedoče kumovi, ili roditelji (potrebna su dva svedoka).

Šta će vas tamo pitati?

Za predbračni ispit treba da se pripremite, tako što ćete obnoviti (naučiti napamet) osnovne molitve, a bilo bi dobro i da pročitate nešto literature o osnovama pravoslavne vere. Preporučuju se Katihizisi svetog Vladike Nikolaja, i priručnici vladike Danila, ili Amfilohija (“Nama lepše vere od hrišćanske” ili “Veronauka u kući”).

Prilikom ispita, sveštenik beleži podatke koji su potrebni za matičnu knjigu venčanih, proverava koliko par poznaje veru i da li zna molitve i na kraju, pred oltarom, postavlja mladencima pitanja vezana sa istinitost, iskrenost i snagu njihove namere da se jedno drugom, pred Bogom i ljudima, zareknu na doživotnu vernost.

Editors choice