Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Ali ovaj običaj je zabeležen u svom prvobitnom obliku još kod Sumerana pre četiri hiljade godina, kada se mladencima poklanjalo ono najvrednije, a u to vreme, taj dar je bio – med. Običaj je nalagao da mladenci mesec dana nakon venčanja konzumiraju brak i med – da intenzivno rade na stvaranju potomstva i okrepljuju se medom, koji je smatran i lekom i afrodizijakom i izvorom energije. Takođe se pila i medovača (odnosno alkoholno piće slično pivu sa dodatkom meda), koju je tast poklanjao mladoženji (za snagu i izdržljivost), pa se smatra da izraz “medeni mesec” potiče još od tada.

Postoji još priča vezanih za ovaj pojam – postojao je običaj da brak započne otmicom devojke, a nakon brižljive akcije otimanja, par bi se krio od njene porodice na tajnom mestu tokom jednog meseca, a mladi par je uživao u avanturi, pijući medovaču.

Tevtonci (viteško germansko pleme) su održavali venčanja isključivo u vreme punog meseca i nakon svečanog obreda, mladenci su napuštali porodicu i povlačili se do sledećeg punog meseca. Ovo vreme provodili su u ljubavi i nežnosti, upoznajući jedno drugo i učvršćujući svoju vezu.

U srednjem veku, med je bio simbol “slatkog života” bez gorčine i razmirica, a pošto je sve što je lepo i slatko, kratkotrajno, stariji su govorili da je brak najslađi od jednog do drugog punog meseca i da zato treba znati uživati u prolaznim stvarima. Takođe, u mesecu nakon venčanja, ispijala se medovina za plodnost i sreću, čije su temelje mladenci postavljali baš u tom prvom periodu braka.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Editors choice